Chlebíčkové slavnosti připomněly autora pochoutky Paukerta. Tradiční chutě se mísily s méně obvyklými

před 2 týdny 27

Veko-zelo-vepřo, chlebíček kulajda nebo chlebíček nasladko – to jsou některé z odvážných kombinací, které mohli ochutnat návštěvníci chlebíčkové slavnosti v Ústí nad Orlicí. Místní muzeum ji pořádalo na počest rodáka Jana Paukerta, vynálezce chlebíčku.

Ústí nad Orlicí 8:22 12. dubna 2024

Čekání si tým Pochoutkového roku mohl zkrátit chlebíčky

Za nápadem na chlebíček stojí lahůdkář Jan Paukert (ilustrační foto) | Foto: Martin Čuřík

„Je to pestré, pěkné a je toho hodně,“ rozhlíží se paní Dana, která navštívila v pořadí druhé Chlebíčkové slavnosti v Ústí nad Orlicí. Organizátoři připravili přes 800 chlebíčků.

Poslechněte si reportáž z Chlebíčkových slavností

Slavnost se koná na počest slavného rodáka Jana Paukerta, který chlebíčky začal jako první prodávat. V Ústí nad Orlicí se narodil v roce 1888, později odjel studovat do zahraničí a v roce 1916 založil v Praze své proslulé lahůdkářství.

„Chlebíček souvisí s Paukertovým kamarádem-malířem, který poptával rychlé občerstvení, aby mohl jíst během práce. Jan Paukert mu začal dodávat chlebíčky a zkusil je i prodávat ve svém lahůdkářství. Velmi rychle si je veřejnost oblíbila,“ přibližuje ředitel Radim Urbánek, ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí. Zmíněným přítelem byl Jan rytíř Skramlík.

Zakladatel lahůdkářství Jan Paukert (uprostřed) | Foto: Archiv Lahůdkářství Jan Paukert

Na Chlebíčkové slavnosti se mísí tradiční chutě s méně obvyklými kombinacemi.

„Teď budu připravovat chlebíček veko-zelo-vepřo,“ ukazuje lahůdkář Vojtěch Kletečka připravené suroviny. „Dávám tam pomazánku z pečeného česneku, červené zelí, marinovanou cibulku a sušenou cibuli.“

Téměř stejně vypadal obložený chlebíček, který vynalezl Jan Paukert | Foto: Miroslav Matoušek

Vedle toho nabízí i sladké chlebíčky. „Vanilkový krém z mascarpone, vanilkový lusk, lyofilizované jahody, které nadrolím na pomazánku,“ popisuje další variantu oblíbené pochoutky.

„Na tuhle akci jsem ale také dělal chlebíček s medvědím česnekem a králičí panenkou, kulajda chlebíček a chlebíček s koprem,“ vyjmenovává.

První Chlebíčkové slavnosti se v Ústí nad Orlicí konaly před dvěma lety, na přípravě se podílí Asociace kuchařů a cukrářů.

Delikatesy Jana Paukerta patřily k prvorepublikovým gastronomickým pojmům. Národní třída byla v té době českým korzem, k Paukertům proto chodila hlavně česká klientela, zatímco u jeho největšího konkurenta Lipperta v ulici Na Příkopě nakupovali pražští Němci.

Barbora Soukupová, kac

Přečtěte celý článek