Chodí vám SMS z „divných“ čísel? Říká se jim krátké kódy a nemusí jít o podvod

před 3 týdny 46

Také už jste se někdy zamýšleli nad tím, proč vám chodí SMS zprávy z podivně krátkých čísel, nebo dokonce od přesně uvedených subjektů, které však v telefonním seznamu nemáte, a jejich číslo se navíc nikde nedozvíte?

Jedná se o tzv. Krátké kódy, kterým se v tomto článku podíváme na zoubek. Požádali jsme o vyjádření všechny tři české operátory, a máme pro vás kompletní informační souhrn. Kdo si může Krátké kódy zaregistrovat, kolik jejich využívání stojí, a mají nějaké přesně dané číselné rozsahy? Potřebné odpovědi nám poskytli všichni tři čeští síťoví operátoři (O2, T-Mobile a Vodafone), a také Asociace provozovatelů mobilních sítí, v níž se sdružují.

Co je to Krátký kód?

Telefonní čísla v české republice začínají národním předčíslím +420, které se v případě volání, kdy jsou obě čísla na stejném území, nemusí uvádět. Následuje předvolba stávající ze tří číslic a poté následuje samotné telefonní číslo o šesti číslicích. Celkem tedy zadáváte nebo ukládáte do telefonu běžná telefonní čísla, která se skládají z devíti číslic.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

Po přihlášení můžete také
diskutovat pod články

Přečtěte celý článek