Chrání ČR před špiony. Prezident Pavel poprvé navštíví sídlo české tajné služby

před 1 měsíc 40

Kateřina Perknerová

Prezident Petr Pavel příští úterý navštíví sídlo Bezpečnostní informační služby, která má za úkol chránit Českou republiku a její občany před nejrůznějšími hrozbami od terorismu až po špionáž cizích států. Deníku to potvrdil tiskový mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha.

Briefing prezidenta Petra Pavla k prvním 100 dnům v úřaduZvětšit fotkuKliknutím zvětšíte Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 18 fotografií v galerii ›

Briefing prezidenta Petra Pavla k prvním 100 dnům v úřadu | Foto: ČTK

Služba ve výroční zprávě za rok 2022 označila za největší hrozbu pro Česko Rusko. V tom se shoduje se závěry, jež ve středu schválila Poslanecká sněmovna, když ruský režim charakterizovala jako „teroristický“.

Civilní kontrarozvědka nesleduje jen špionážní činnost cizích zemí a jejich agentů, ale zabývá se i ochranou ekonomických zájmů státu. Významné slovo měla například při vyřazování ruských a čínských uchazečů z tendru na výstavbu dalších jaderných bloků.

Bytový komplex Ruský dům ve Schwaigerově ulici v Praze-Bubenči na snímku z 23. dubna 2021. Ilustrační foto

BIS označila největší bezpečnostní hrozby pro Česko. Na prvním místě je Rusko

Zpravodajci také upozorňují, že část společnosti v Česku se radikalizuje pod vlivem ruské propagandy. A velký ohlas vzbudila slova mluvčího BIS Ladislava Štichy pro Radioužurnál loni v říjnu.

„V průběhu roku 2022 získala BIS informace o aktivitách osoby, která je podezřelá z vazeb na ruskou zpravodajskou službu GRU. Na našem území se pohybovala mezi lidmi, o které se zajímaly ruské zpravodajské služby. Tato osoba používala novinářské krytí, aby se mohla účastnit různých mezinárodních akcí spojených s přítomností prominentních osobností ruské opozice.“

Zemanovy posměšky 

Ředitel BIS Michal Koudelka v minulosti čelil tlaku a posměškům ze strany exprezidenta Miloše Zemana (zpravodajce například nazval „čučkaři“) a jeho okolí. Přes opakovaný vládní návrh ho Zeman nepovýšil do generálské hodnosti. To udělal až loni Petr Pavel.

Do budovy tajné služby již dříve zavítal i předseda vlády Petr Fiala, ale pro prezidenta Pavla to bude premiéra. Jeho předchůdci Miloš Zeman a Václav Klaus tak nikdy neučinili.

Přečtěte celý článek