Chucpe a trpký úsměv na rtech. Starostové měst mají o Rakušanových Debatách bez cenzury jasno

před 2 měsíce 66

Další Debata bez cenzury se koná v pondělí v České Lípě. Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan bude opět diskutovat se svými podporovateli i odpůrci o situaci v České republice a o tom, jak si podle nich stojí vláda. Představitelé měst však nadšením z akcí šéfa hnutí STAN do stropu neskákají. Například starostka města Jitka Volfová z hnutí ANO s tím ale na rozdíl od jiných primátorů a starostů měst, kde se debaty uskuteční, nemá problém.

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan se v pondělí hodlá v rámci své kampaně debat Bez cenzury vypravit mezi občany již počtvrté, tentokrát do České Lípy. Do Karviné, Sokolova i Mostu, kde již debaty proběhly, se za ním dorazili jeho podporovatelé i odpůrci a atmosféra byla vyostřená. Na tom je ostatně celý koncept výjezdů za občany postaven. Setkání se tedy ze strany návštěvníků debat neobešla bez emočních výkřiků, nadávek ani urážek, a to jak osoby samotného ministra, tak celé vlády nebo například Ukrajinců.

Primátor města Most Marek Hrvol Rakušanovu debatu, která se v jeho městě uskutečnila minulý týden, zkritizoval. Jde podle něj jen o osobní Rakušanovo PR, které pro region a město neznamená vůbec nic. „Setkávání politiků s veřejností by mělo být naprostou samozřejmostí. Bohužel z této kampaně pana ministra mám pocit, že se jedná pouze o zviditelňování jeho samotného bez nějakého konkrétního výsledku,“ řekl deníku FORUM 24 Hrvol.

Naopak starostka České Lípy Jitka Volfová Rakušanovu akci nekritizuje. „V rámci České republiky jako demokratického státu mají občané právo se shromažďovat a pořádat akce, na kterých se politické subjekty setkávají se svými voliči i odpůrci,“ vysvětlila pro deník FORUM 24 s tím, že pokud toto setkávání neporušuje ústavu ČR a je v mezích zákona, není důvod těmto setkáváním jakkoli bránit. „Nikdy jsme to nečinili,“ dodala.

Další debaty se budou konat ještě například v Přerově nebo v Ústí nad Labem a názory starostů se liší. Primátor Přerova Petr Vrána (ANO) vcelku souhlasí s Volfovou. Na dotaz deníku FORUM 24 řekl, že v Přerově organizují debaty politici oblíbení, kteří otevřeně diskutují s občany a občané se na jejich přítomnost těší, nebo tam občas bývají i politici, kteří nejsou příliš v oblibě a setkávají se s mizivým zájmem občanů. „Základem politiky a práce politiků je právě komunikace s občany, proto na Vámi zmíněné debatě nevidím nic špatného a uvidíme, zda budou mít zástupci hnutí STAN s kým debatovat,“ uvedl.

Negativních důsledků pro město se nebojí, ale obává se negativních reakcí občanů. „Po dvou letech vládnutí zvát občany na debatu větou, že je čas „začít dělat to, co je prostě správné“, to mi vyvolává trpký úsměv na rtech, i když všichni víme, že to vůbec k smíchu není,“ vysvětlil svůj postoj Vrána.

Na rozdíl od Vrány si s kritikou Rakušanovy tour nebere primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický (ANO). Ten na dotaz deníku FORUM 24 odpověděl, že je demokrat bez přívlastků a vnímá právo každé strany a hnutí na komunikaci s občany, přičemž forma a obsah je pouze na nich a za důsledky svého chování a jednání si může vždy ten, kdo jedná. „Osobně mě překvapuje, že člověk, který potlačuje svými opatřeními svobodu slova urputně jako ideologové KSČ po roce 68, se odkryje a nazve svá vystoupení „Bez cenzury“. To je prostě chucpe,“ řekl k Rakušanově debatě.

Přečtěte celý článek