Čína dodala Ukrajině desítky tisíc levných dronů. Zabíjí jimi Rusy

před 2 týdny 30

Ohromné dodávky laciných FPV dronů a náhradní díly pro svépomocnou výrobu dodávají na Ukrajinu čínské společnosti, poté, co předražené americké výrobky často ani nedoletěly k cíli. Všímají si toho jak ruští, tak američtí novináři.

Drony, které masivně likvidují vojenskou techniku Ruské federace na Ukrajině, dodávají válčící zemi ve velkém objemu čínské firmy, píše nezávislý ruský web The Moscow Times.

Jak Rusové uvádí, s odvoláním na článek z americké stránky The Wall Street Journal, zatímco západní společnosti navzdory masivním zdrojům nedokázaly vyvinout spolehlivý bezpilotní prostředek, který by ustál elektronické rušení a další kruté podmínky na bojišti, čínské firmy je dodávají Ukrajině v ohromném množství a za nízkou cenu, čímž de facto připomínají masivní podporu Íránu, jenž naopak Rusku dodával a dodává značné množství dronů Śáhid.

Přestože obě zbraně mají odlišný účel, ukázaly se být značně efektivními pomocníky obou bojujících stran. To o sobě bohužel nemohou říct američtí výrobci dronů, například společnost Skydio ze Silicon Valley, která na Ukrajinu poslala stovky svých nejmodernějších výrobků. Ty se ovšem vůbec neosvědčily v podmínkách moderní války, píšou novináři.

Podle webu Ukrajinská pravda, se s ocelovou pravidelností uchylovaly z kurzu a v mezičase mizely pod náporem ruských elektronických systémů. Společnost se proto vrátila do fáze vývoje a výroby nové letky, jež by patrně podobným problémům nečelila.

Ukrajina se v mezičase obrátila na dodavatele z Číny, odkud získává jak hotové výrobky tak náhradní díly pro vlastní montáž bezpilotních prostředků. Pomáhá jí přitom například čínská společnost DJI Technology, která se současně brání před případnou kritikou tím, že po prodeji již nemůže nijak regulovat využití svých výrobků. Podle zmíněných zdrojů jich Ukrajinci na frontě použijí každý měsíc asi 10 tisíc kusů.

Zpráva o masivních dodávkách dronů z Číny může být vnímána jako překvapivá, protože podle jiných zpráv podporuje ve válce na Ukrajině především Rusko, od něhož odebírá ropu i zemní plyn, pomáhá u obcházet sankce a dodává mu obráběcí stroje i elektronické součástky, k nimž by se jinak země sankcionovaná kvůli válce na Ukrajině dostávala jen obtížně.

Přečtěte celý článek