Rheinmetall otevře čtyři nové továrny na Ukrajině. Zbrojovka chce výrazně navýšit produkci granátů

před 1 měsíc 43

Německý výrobce zbraní Rheinmetall se chystá otevřít na Ukrajině nové závody na výrobu munice či vojenských vozidel. V pátek to podle agentury AFP oznámil šéf společnosti Armin Papperger. Podle něj firma počítá s výrazným zvýšením produkce dělostřeleckých granátů. Rheinmetall očekává, že se její příjmy v letošním hospodářském roce zvýší ze 7,2 na deset miliard eur (252 miliard korun).

Berlín 7:00 15. března 2024

Ukrajinský voják střílí z houfnice D-30 na ruské vojáky

Zbrojovka Rheinmetall otevře na Ukrajině čtyři nové továrny na výrobu munice (ilustrační foto) | Foto: Serhii Nuzhnenko | Zdroj: Reuters

Rheinmetall, který je největším výrobcem zbraní v Německu, počítá s významným zvýšením výrobní kapacity, pokud jde o munici pro dělostřelectvo. Do konce roku 2025 by firma chtěla zvýšit výrobu na 700 000 granátů ročně a pak na 1,1 milionu granátů ráže 155 milimetrů.

Za tímto účelem plánuje otevřít tři nové továrny v Německu, v Litvě a na Ukrajině, píše agentura DPA. Podle Pappergera roční poptávka před válkou na Ukrajině činila zhruba 70 000 granátů ročně.

Česká muniční iniciativa pomůže zachránit celá města. Ukrajinci už nebudou muset náboji šetřit

Číst článek

Pro německou zbrojovku se Ukrajina stala výrazným odbytištěm, kde by mohla dosáhnout příjmů v řádu dvou až tří miliard eur (50 až 75 miliard korun), řekl Papperger.

Rheinmetall má v úmyslu na Ukrajině otevřít celkem čtyři závody, kde by firma vedle munice mohla vyrábět i obrněné vozy, jejichž objednávky od Ukrajinců očekává. Podle agentury AFP již Rheinmetall má jeden společný podnik na Ukrajině pro opravu vojenské techniky.

Vedení firmy, která vyrábí například tanky Leopard 2A, očekává silný růst příjmů. Loni její příjmy činily 7,2 miliardy eur a letos očekává, že se dostanou na deset miliard eur. Do konce roku 2026 by se pak mohly zvýšit na patnáct miliard eur (378 miliard korun).

Ke konci loňského hospodářského roku měla firma zakázky v hodnotě 38,3 miliardy eur (965 miliard korun), což označuje za nejvyšší údaj ve své historii.

ČTK

Přečtěte celý článek