Dřív kropily pole, teď kropí nepřátele. Na Ukrajině řádí zemědělské drony Baba Jaga

před 1 měsíc 45

Válka na Ukrajině je prvním konfliktem, při kterém se opravdu masově začaly využívat drony. Kyjev nejprve proslavil turecké Bayraktary, teď se ale spíše spoléhá na vlastní stroje, které útočí ve vzduchu i po moři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajincům se nedaří Rusy zbrzdit, padají další vesnice. CNN vysvětluje, proč se to děje

Novým přírůstkem do rodiny bezpilotních letounů jsou zemědělské drony. Ukrajinská armáda totiž využívá stroje, původně určené k aplikaci hnojiv a pesticidů. Ukrajinci drony předělali, aby vyhovovaly vojenským účelům. Informoval o tom list Kyiv Post s odvoláním na ruské zdroje.

Upravené zemědělské drony dostaly přezdívku Baba Jaga, protože jsou relativně mohutné a ničivé podobně jako konvenční vojenské drony.

Armáda ale údajně mění konfiguraci těchto zemědělských dronů a využívá je jako takzvané „mateřské lodě“, které pomáhají navádět ostatní útočné drony. Díky vzdušným centrálám mohou ukrajinské bezpilotní letouny zasáhnout nepřítele daleko za frontovou linií.

V této nové konfiguraci je zemědělský dron vybaven směrovými anténami, obvody proti rušení, náhradními bateriemi a palubním opakovačem signálu.

Postrach z pole

Účinnost původně farmářských dronů ve válce potvrdili i ruští vojáci. „Používají takový obrovský zemědělský dron, je to Baba Jaga. Používají ho jako jako mateřskou loď pro malé FPV drony. Takže létají do našeho týlu, dvacet nebo třicet kilometrů. Musíte být opravdu opatrní, je to velmi nebezpečná zbraň. Není snadné je sestřelit. Ukrajinští provozovatelé dronů je používají většinou v noci, za tmy. Nelétají tak rychle, ale mají velkou nosnost,“ řekl ruský voják Kremlem kontrolované televizi RIA Novosti v reportáži odvysílané 13. února.

I když jsou zemědělské drony ve vojenské praxi zjevně účinné, poukazují také na to, že Ukrajině dochází konvenční vojenské drony. Kyjev nechce specifikaci zemědělských dronů komentovat.

Několik ukrajinských dobrovolnických skupin v minulých měsících uvedlo, že pokračují práce na zlepšení komunikace mezi bezpilotními letouny FPV a pozemními stanicemi. A to kvůli prohlubujícímu se nedostatku dělostřelecké munice ukrajinské armády a také potřeby prodloužit dosah bezpilotních letounů kamikaze.

Kamikaze drony využívá také Rusko. Tamější síly nasazují především levné útočné drony z Íránu.

VIDEO: Ukrajinci v první linii

Přečtěte celý článek