CNN: Hledá se princezna Kate. Nevinný přešlap přerostl v kauzu, kterou řeší celý internet

před 1 měsíc 36

Catherine, princezna z Walesu – před korunovací Karla III. známá spíše jako vévodkyně Kate – byla dlouhé roky miláčkem britské veřejnosti a jednou z nejpozitivněji vnímaných postav celé monarchie. Její úsměv, eleganci, styl oblékání i komunikační ladnost kvitovali laici i odborníci po celém světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obavy o princeznu Kate. Na snímku působí ustaraně stejně jako Diana těsně před rozvodem

Otloukánky britské královské rodiny byli až donedávna především princ Harry a jeho manželka Meghan. Catherine, možná budoucí královna manželka, byla vždy ta, na kterou se mohli Britové spolehnout. Za poslední měsíce se obraz populární princezny ovšem naprosto změnil.

Začalo to operací břicha

Hlavním tématem je její vytracení z veřejného života. Americká CNN upozornila, že Catherine se od prosince neobjevila na žádné akci. Důvodem je pravděpodobně její lednová operace břicha.

Jenže Buckinghamský palác v časech, kdy vypochodoval před veřejnost s oznámením o nemoci Karla III., o zdravotním stavu Catherine mlží. Což vytváří prostor pro spekulace, že i zdravotní stav princezny je velmi vážný.

Celkovému zmatku pak nasadila korunu zdánlivě nevinná fotografie, kterou zveřejnil Kensingtonský palác (sídlo korunního prince Williama a Catherine), a to v den matek, který Britové slaví už 10. března. Na snímku byla Catherine se svými třemi dětmi.

Novináři si ale rychle všimli, že něco nehraje. Fotografie byla na několika místech nepřirozeně upravená. Agentury proto snímek stáhly a označily Kensingtonský palác za nedůvěryhodný zdroj. Dokonce se spekulovalo o tom, jestli náhodou fotku nevytvořila umělá inteligence.

Nakonec přispěchala s vysvětlením samotná Catherine, která uvedla, že experimentovala s úpravou fotek. A to jejímu mediálnímu obrazu také dvakrát nepomohlo.

Internet se baví

Vágní mediální pokrytí událostí kolem Catherine tak podle CNN vytváří prostor pro spekulanty, vtipálky i konspirační teoretiky. Na sociálních sítích vznikají skupiny, v nichž se řeší, ať už vážně nebo v žertu, kam princezna zmizela.

„Hejna amatérských detektivů v posledních měsících vytvářela časové osy a hloubkově zkoumala princezniny pohyby, přičemž kombinovala skutečné obavy s obskurními konspiracemi. Obyčejní lidé, kteří si přivydělávají jako specialisté na fotografickou forenzní analýzu, naznačují, že nedávné snímky Catherine jsou smyšlené. Spřádají teorie o tom, kde se vlastně nachází a kdo se podle nich snaží zakrýt ‚pravdu‘,“ popsala CNN obří kauzu, která vznikla kvůli špatné komunikaci britské královské rodiny.

Jiní uživatelé vtipkují například o tom, že Catherine se schovává po operaci pozadí nebo že odpočívá po baseballové sezóně.

Americká CNN upozornila, že výmluvy britské královské rodiny o respektování soukromí příliš neobstojí, protože posláním členů královské rodiny je být na očích, protože nemají reálnou politickou moc, ale disponují mocí mediální.

Že má kauza kolem Catherine globální přesah, dokazuje i nedávná tisková konference Bílého domu. Na ní jeden z novinářů položil otázku, jestli náhodou někdo digitálně neupravuje také fotografie Joea Bidena. Přesahu si všimla i londýnská BBC.

Přečtěte celý článek