V Česku opět padaly teplotní rekordy. V Plzni bylo víc než 24 stupňů, na první letní den to ale nestačilo

před 3 týdny 29

V Česku druhý den po sobě padaly teplotní rekordy. V sobotu je zaznamenalo 46 ze 165 stanic měřících alespoň 30 let. V Plzni na dvou stanicích bylo víc než 24 stupňů Celsia. Teploty byly velmi vysoké právě na jihozápadě Čech i díky velmi nízké vlhkosti. Na sociální síti X to napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Praha 19:51 30. března 2024

U někoho to skoro vypadalo, jako by nikdy neviděl kvetoucí stromy

V Česku druhý den po sobě padaly teplotní rekordy (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Možnost, že by sobota byl s teplotou 25 stupňů a vyšší prvním letním dnem letošního roku, se nenaplnila. Teploty totiž snížil saharský prach v ovzduší.

„Bylo to velmi těsné, ale letního dne jsme se nakonec dnes (v sobotu, pozn. red.) nedočkali. Teploty výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach a vysoká oblačnost, která se následkem prachu tvořila více. Teploty byly na řadě míst i o dva až čtyři stupně Celsia nižší, než předpokládaly numerické modely,“ uvedli meteorologové.

Připomněli, že předpovědní numerické modely neumí vliv prachu v ovzduší zohlednit.

Bylo to velmi těsné, ale letního dne jsme se nakonec dnes nedočkali.

☀️Teploty výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach a vysoká oblačnost, která se následkem prachu tvořila více. Teploty byly na řadě míst i o 2 - 4 °C nižší, než předpokládaly numerické modely, které – jak… pic.twitter.com/JBd9PWDU6a

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) March 30, 2024

Nejvíc teploměr ukázal na stanici Plzeň, naměřených 24,6 stupně Celsia ale meteorologové nepovažují za rekord, protože tato stanice nefunguje víc než 30 let. Nejvyšší rekordní teplotu měli v Plzni-Bolevci, kde sobotních 24,4 stupně Celsia přepsalo dosavadní maximum 23,3 stupně z roku 2021.

Rovných 24 stupňů naměřili v Tuhani na Mělnicku, víc než 23 stupňů také ve Stankově na Domažlicku, Bohumíně na Karvinsku, Doksanech na Litoměřicku, Karviné, Klatovech a v Hradci Králové.

Nový rekord pro 30. březen má také pražské Klementinum, kde počasí sledují nepřetržitě 249 let. V sobotu tam teploměr ukázal 22,8 stupně Celsia, tedy o 1,1 stupně více než bylo dosavadní maximum z roku 1872.

„Na dvou stanicích, ve Staňkově a v Broumově, byl dokonce překonán i dosavadní březnový rekord,“ uvedl hydrometeorologický ústav.

Meteorologové zdůraznili, že šlo o extrémní hodnoty naprosto netypické pro konec března.

„Ty odpovídají trendu častějších extrémů spojených s klimatickou změnou. Pokud by se navíc nenacházel v atmosféře rozptýlený prach, rekordy by dnes padly na drtivé většině stanic,“ dodal.

Saharský prach se do Česka začal v noci dostávat od jihozápadu. Vedle snížení teplot také zhoršil ovzduší a zamlžil oblohu.

ČTK

Přečtěte celý článek