CNN: Případů rakoviny mezi mladými lidmi přibývá. Expertka radí, jak nemoc včas objevit

před 1 týden 28

Nádory prsu, plic, žaludku a tlustého střeva jsou globálně nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu, uvádí studie z roku 2023 publikovaná v časopise BMJ Oncology. V populaci mladší 50 let převažuje podle zprávy zveřejněné portálem Yale Medicine rakovina tlustého střeva a konečníku.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovina plic ohrožuje i nekuřáky. Vědci upozornili, na jaké příznaky si dát pozor

Existuje řada hypotéz, proč případů rakoviny u lidí mladších 50 let přibývá. „Někteří vědci poukazují na fakt, že v posledních desetiletích roste míra obezity, která je spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny,“ sdělila pro CNN lékařka Leana Wenová z Univerzity George Washingtona. S obezitou úzce souvisí změna stravovacích návyků, konkrétně konzumace průmyslově zpracovaných potravin. Další vědci zmiňují, že příčinou mohou být karcinogeny uvolňované do ovzduší, vody a potravin.

Vzhledem k tomu, že mnoho druhů rakoviny je v počátečních stádiích bezpříznakových, považuje Wenová za nejdůležitější preventivní prohlídky, které nemoc zachytí dříve, než se rozšíří. „Každý by se měl snažit zjistit svou rodinnou anamnézu. Pokud má žena sestru, matku nebo jinou příbuznou prvního stupně s rakovinou prsu, riziko, že se i u ní nemoc objeví, je oproti průměru dvojnásobné,“ vysvětlila Wenová. Pokud má žena takové příbuzné dva, riziko je dokonce pětkrát vyšší.

Podobná je situace i v případě rakoviny tlustého střeva. Pokud má člověk blízkého příbuzného, jemuž byla rakovina diagnostikována, měl by se poradit se svým lékařem, zda nezačít s preventivním screeningem dříve, než je obecně doporučovaný věk.

Jako hlavní rizikové faktory, které přispívají ke vzniku rakoviny, uvádí Wenová kouření a nadměrnou konzumaci alkoholu. Riziko jejího výskytu pak lze zmírnit zdravou životosprávou. „Už jedna nebo dvě minuty intenzivního cvičení denně mohou snížit riziko rakoviny. Je důležité si uvědomit, že tyto změny životního stylu snižují rovněž pravděpodobnost srdečních onemocnění,“ dodala Wenová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Revmatem trpí až půl milionu Čechů. Od bolesti ulevuje cvičení, motivaci přináší nový kurz

Přečtěte celý článek