CNN: Tři údery hackerů za smrt Navalného. Získali tajná data a zesměšnili ruské věznice

před 1 měsíc 38

Ruské úřady informovaly o smrti Alexeje Navalného v polovině února. Opoziční vůdce zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem. Skupina hackerů složená jak z Rusů žijících v zahraničí, tak i Ukrajinců, se následně rozhodla úmrtí Navalného pomstít. Na světlo světa nyní prosákly podrobnosti o povaze hackerských útoků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel Alexej Navalnyj, největší kritik ruského prezidenta Putina

Hackeři podle americké CNN útočili hned na několika virtuálních frontách. Prvním husarským kouskem bylo nabourání webů spojených s ruskou vězeňskou správou, na které útočníci umístili fotografie Navalného i jeho manželky Julije Navalné, která se po smrti manžela postavila do čela opozičního hnutí.

Hackeři ale nezůstali jen u symbolických útoků. Pronikli i do ruské vězeňské databáze a údajně získali citlivé údaje o vězních, včetně těch, kteří byli v trestanecké kolonii s Navalným. Nechvalně známý „Poljarnyj volk“ (Polární vlk) leží asi 60 kilometrů za polárním kruhem a je pokládán za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku.

Únik se měl týkat 800 tisíc vězňů. Hackeři doufají, že se podaří některé z nich nakontaktovat a zjistit více informací o smrti Navalného.

Jídlo téměř zadarmo

Třetí hackerský útok cílil na on-line obchod JSC Kalužskoje, na kterém zpravidla příbuzní nakupují potraviny pro vězně. Jedná se například o nudle nebo konzervované maso.

Hackeři se dostali do systému obchodu a přepsali cenu potravin. Lidé díky tomu mohli nakupovat až stokrát levněji.

Správcům vězeňského internetového obchodu trvalo několik hodin, než si všimli, že Rusové nakupují jídlo pouze za drobné. A trvalo tři dny, než se IT pracovníkům vězeňského obchodu podařilo poskytnuté slevy úplně zatrhnout.

„Sledovali jsme záznamy o přístupu do internetového obchodu a stále rychleji a rychleji se posouvaly a stále více a více zákazníků nakupovalo,“ uvedl hacker, jenž zároveň poskytl CNN údaje, které potvrzují, že se na kybernetickém útoku podílel.

Vyjadřování politických názorů skrze hackerské útoky – takzvaný hacktivismus – je od vypuknutí války na Ukrajině stále častější. Obdobně ale vzrůstá i počet ruských hackerských útoků mířených proti Ukrajině.

Přečtěte celý článek