Co je to HRV, proč jej měřit hodinkami a jak může pomoci k lepšímu zdraví a kondici

před 1 měsíc 33

Mezi údaji, které chytré hodinky a sportovní náramky dokážou zjistit o lidském těle, se často objevuje zkratka HRV. Hodnoty ze srdeční frekvence a zejména jejich dlouhodobý vývoj umožňují získat přehled o stavu organismu, jeho schopnosti regenerovat a o úrovni stresu.

Pravidelné sledování HRV může odhalit důležité informace o zdraví a kondici. Je tedy užitečné rozumět tomu, co HRV znamená a jaké informace může poskytnout.

HRV je zkratka z anglického sousloví Heart Rate Variability. Do češtiny se překládá jako Variabilita srdeční frekvence, rytmu či tepu – někdy se proto můžete setkat i se zkrácením na VST. I v českém prostředí se ale většinou používá mezinárodní zkratka.

Je důležité uvědomit si, že HRV není tepová frekvence, i když počet kontrakcí srdečního svalu za minutu je také důležitý ukazatel zdravotního stavu a kondice. U HRV nás místo frekvence zajímá délka intervalů mezi kontrakcemi srdce – časové rozdíly mezi tepy. Tyto malé variace mezi srdečními stahy totiž vypovídají o stavu organismu, konkrétně autonomního nervového systému.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jaká je úloha autonomního nervového systému člověka a co o něm umí HRV prozradit.

Dvě hlavní metody měření a dva způsoby vyhodnocování HRV.

Jak HRV správně měřit.

A proč je otázka „Jak zlepšit HRV“ chybná.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně

Přečtěte celý článek