Co kdybychom bombardovali Bratislavu a okupovali kus Slovenska? Připadalo by to také Ficovi normální?

před 1 měsíc 29

KOMENTÁŘ / Slovenský premiér Robert Fico hájí ruský pohled na konflikt na Ukrajině. V podstatě naznačuje, že je ruská Putinova vůči sousední zemi legitimní. Na Ukrajině prý řádili nacisté a válku vyprovokoval Západ, který falešně démonizuje ruského prezidenta. Tohle říká nejmocnější muž Slovenska. Berme to vážně jako těžkou nemoc. Jeho příznivcům se jen tak v hlavě nerozjasní. Je to v nich jako v koze.

Tyto bludy mají přitom letité kořeny. Ukrajina prý patřila většinu své novověké historie pod Moskvu, tak proč ne. Toto pravidlo je ale možné stejně aplikovat i na Slovensko, které patřilo větší část 20. století takzvaně pod Prahu a před tím několik staletí pod Uhry.

Když tedy pan Fico tak srdnatě hájí pohled pana Putina na Ukrajinu jako legitimní názor na věc, tak stejně může být legitimní i zcela paternalistický český názor na Slovensko. A můžeme si pak říct, co s ním provedeme, pakliže jde jen o méně suverénní zemi. Tak mluví totiž ruská média o Ukrajině.

Ukrajině se vyčítá, že je jazykově a kulturně tolik spojená s Ruskem, že má uznat nároky mocenského a  kulturního centra, jehož je prý jen satelitem. I toto je v podstatě možné se stejnou drzostí sdělit také Slovákům: Vy jste tak spojení s Českem a s českou kulturou, že nás máte poslouchat. Když tento nerovnoprávný vztah vnucujete Ukrajincům, tak si zvykněte na to, že na základě stejné logiky může být i váš vztah vůči sousedům podřízený. A jestli chcete koketovat s nepřátelskou mocností, tak vás máme právo přepadnout, okupovat vaše území a hlásat, že Slováci jsou nacisti. A vůbec: Mají Slováci nárok na svůj stát? A mohou se sami rozhodnout, kam patří? Rusko neuznává právo Ukrajiny na vlastní kurz politiky. Proč by měl tedy někdo uznávat práva mnohem menšího Slovenska?

Jestli někomu na Slovensku přijde normální, že režim v Moskvě posílá rakety na domy v Kyjevě, tak my bychom mohli bombardovat Bratislavu. Třeba sídliště Petržalku nebo Ružinov. A až naše tanky dojedou na Namestie Slobody, zatkneme Roberta Fica. Přesně to chtěl udělat Vladimir Putin s legitimním prezidentem sousedního státu. A přesně tyto metody teď Slovensko v podstatě hájí. Hájí sprostou agresi. Přitom samo může být její obětí.

Samozřejmě, že na Slovensku také žijí slušní lidé. Bohužel ale nedokázali ubránit svoji zemi před náporem proruských bláznů. Nám ovšem hrozí přesně totéž. Takže tu opravdu nejde o žádné ponižovaní slovenských demokratů. Vždyť my jsme ve stejném ohrožení. A také si za to můžeme sami.

Vraťme se ale k našim pevným a nerozborným česko-slovenským vztahům. Pojďme pokračovat v aplikaci kremelské mentality na naše sousedství.

Naše okupace Slovenska se samozřejmě nebude nazývat válkou. Vždyť jsme slovanští bratři! Budeme tomu říkat “speciální vojenská operace”. Jejím proklamovaným cílem bude likvidace nacistického režimu Roberta Fica v Bratislavě. Má to na rozdíl od Ukrajiny kuriózní opodstatnění. Primitivní nacionalismus, vůdcovský princip a akcent na temnou lidovou nenávist jsou znaky polofašistického režimu na Slovensku. A není to v historii poprvé. Jestli Slovákům připadá normální, že Rusko obsazuje území Ukrajiny a bombarduje ukrajinská města, tak by si měli také zvyknout na to, že můžeme podle stejné logiky okupovat slovenské území a bombardovat Bratislavu, Nitru nebo Bánskou Bystrici. Slovensko bylo přeci “naše” přesně stejně, jako Ukrajina patřila moskevským a petrohradským Rusům. V logice tamního imperialismu.

Ale ještě předtím Slovensko patřilo uherskému království. A pak Slovensko “patřilo nám”. Vysoké Tatry byly “naše hory” a Dunaj byla i “naše řeka”. Náš český imperialismus byl naprosto směšný, ale naši politici za první republiky bohužel skutečně považovali Slovensko za kolonii. Osobně se za to stydím, ale bylo to tak. Slovenské emancipační snahy byly legitimní a přirozené. Koneckonců přesně stejně jako emancipační snahy ukrajinské. A nebo před tím ty české. 

Vztah Rusů k Ukrajině byl bohužel podobný jako náš vztah vůči Slovensku, jen v jiných prostorových a mocenských dimenzích. Byl plný podceňování a falešné kulturní nadřazenosti. Je naprosto absurdní, že si většina Slováků neuvědomuje, že má své logické spojence na Ukrajině a nikoli v Rusku. Národní komplexy ale žádnou racionalitu nemají. Je to inklinace temného primitivismu, který tu máme také.

Vraťme se ještě naposled k naší distopii.

Okupujeme v naší „speciální vojenské operaci“ Ficovo Slovensko a přemýšlíme, co s ním. Stejně jako soudruzi na RIA Novosti vesele píší návrhy, co udělat s dobytou a znásilněnou Ukrajinou. Co kdybychom tedy věnovali třetinu Slovenska Maďarsku a premiérovi Viktoru Orbánovi? Udělali bychom radost stovkám tisíců slovenských Maďarů. Veliký Maďar by jistě nemohl odolat. A také by se tím přiblížil svému příteli v Kremlu. 

Kdyby se náhodou nějací Slováci chtěli proti naší okupaci a našemu bombardování bránit, tak je potřeba jim říct, že mají chtít mír. Papež by jim vysvětlil, že mají mít odvahu vyvěsit bílou vlajku. My navíc budeme bojovat proti nostalgii ke Slovenskému štátu, který sloužil Hitlerovi. Protektorát Čechy a Morava byl okupovaný, a proto každý, kdo popírá, že Slovensko patří Česku, je nacista, který adoruje období druhé světové války a tuto temnou kapitolu slovenské historie.

Až obsadíme dostatek slovenského území, pozavíráme a pozabíjíme tamní elity, zlikvidujeme slovenskou energetickou základnu a vyvraždíme stovky rodin mezi slovenskými civilisty, pak budeme moci říct, že se nám naše speciální vojenská operace na Slovensku podařila. A jestli nám proruský tlučhuba Václav Klaus říkal, že Ukrajina není tak úplně stát, tak proč by to samé neplatilo i pro Slovensko? Tak proč ho nebombardovat, neokupovat, nerozdělit a nezničit jeho svobodu? Vždyť přesně to samé dělá přítel tolika Slováků Vladimir Putin s Ukrajinou.

Na této fantasmagorii je nejsmutnější, že jí bere tolik lidí v Rusku i na Slovensku vážně. A také u nás v Česku. Jenom jim všem nedochází, že tu samou zvrhlost lze aplikovat i na ně.

Přečtěte celý článek