Co říká nový zákon o zbraních: Změny u prodejců, kdy ji policie může zabavit

před 1 měsíc 51

Nový zákon o zbraních a střelivu podepsal prezident Petr Pavel. Deník se podíval na to, co podstatného přináší. Dvě navržená opatření mohou platit už od července - povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé obchody a možnost policie zabavit střelné zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku. Opatření reagují na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student zabil čtrnáct lidí a poté sebe.

Prodej zbraní se v Česku zpřísni. Co dále obsahuje novela zákona? Deník připravil přehled nejdůležitějších bodů. | Foto: Shutterstock

Které největší novinky přináší schválený zákon o zbraních a střelivu?
Ukládá povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé obchody. Oznamování se vztahuje i na majitele střelnic. Zákon také zkracuje lhůtu pro lékařskou prohlídku držitelů zbraní z deseti na pět let. Policie získala právo preventivně zabavit střelnou zbraň při výhrůžkách, třeba na sociálních sítích. „Rozšiřuje se možnost zabavení zbraně na základě zjištěného bezpečnostního rizika,“ okomentoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Policie bude muset zadržení zdůvodnit.

Jak má prodejce rozeznat podezřelý nákup?
To nový zákon neupřesňuje.

Prodej zbraní. Ilustrační snímek

Nový zbraňový zákon: Pravidla se zpřísní, prodejci musí hlásit podezřelé obchody

Je tedy zákon přísnější?
Obecně ano. Revoluci ale nepřináší. Zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek. Neomezuje počet držených zbraní.

Obejdou se žadatelé dál bez povinných psychotestů?
Plošně se zatím specializované psychologické vyšetření pro nové žadatele nezavádí. Resort diskutoval o různých variantách s odborníky z oboru. „Tato vyšetření byla hodnocena jako nedostatečně účinná a ve vztahu k existujícím kapacitám klinické péče o psychické zdraví v České republice jako spíše kontraproduktivní,“ zní ve zdůvodnění. Při obhajobě pravidel Rakušan zmínil dokonce norského masového vraha. „Breivik by prošel i psychotesty,“ oponoval kritikům. Platí, že praktický lékař, který způsobilost osvědčuje, si může vyžádat také posudek psychologa.

Zůstává právo na držení takzvaných dlouhých zbraní na obranu?
Právní úprava to za zákonných podmínek dál umožňuje, byť se o tom vedl spor i v Senátu. „Proč je na vlastní obranu třeba mít zbraň, která zabíjí na tisíc metrů?“ divil se třeba šéf senátorského klubu SEN 21 a Piráti Václav Láska. Nicméně zastánci větších regulací neuspěli.

Kdy novela nabude účinnost?
Kvůli digitalizaci centrálního zbraňového registru a jeho propojení s dalšími policejními a zdravotními evidencemi se tak stane až od roku 2026.

Proč za tak dlouho?
Podle ministra vnitra je propojení systémů registrů technicky složité. Zároveň Rakušan dodal, že se s poslanci po dohodě pokusí některá opatření zavést už brzy dílčí novelou platného zákona. Prodejci tak patrně budou muset hlásit podezřelé obchody již od druhé poloviny letošního roku. Ve stejné době se policistům uvolní ruce pro preventivní zajištění střelných zbraní po vyhodnocení možného rizika.

Pomůže digitalizace odhalit potenciální nebezpečí?
Programy mají samy upozornit na podezřelé jednání, například když někdo rychle nakoupí větší množství zbraní.

Nákup zbraně, pistole - Ilustrační foto

Mezi Čechy je více než milion zbraní. Vloni přibylo i zbrojních průkazů

Registr držitelů zbraní se propojí s lékaři. Jak bude vypadat přezkum zdravotní způsobilosti?
Kromě zkrácené lhůty pro lékařskou prohlídku na pět let může nově nařídit kdykoli přezkum policie. Jak popsal v Senátu Patrik Kunčar, pokud lékař zjistí, že jeho pacient trpí psychickou nemocí, která omezuje jeho zdravotní způsobilost, bude mít povinnost oznámit to bez zbytečného odkladu policii. „Navíc díky připravované digitalizaci celého procesu při posuzování žádosti lékař uvidí, zda má žadatel záznam v rejstříku trestů nebo centrální evidenci přestupků,“ řekl místopředseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Kunčar.

Co dál se mění pro držitele zbrojního průkazu?
Papírové zbrojní průkazy či licence nahradí elektronický zbraňový registr. Co se týká prokazování, ponechává ale i konzervativnější možnosti, jako je vydávání zbrojních listů na kontaktních místech veřejné správy. Ruší se místní příslušnost, takže držitelé zbraní už nebudou muset vyřizovat záležitosti pouze v kraji, kde mají trvalý pobyt. Mezi novinky patří rovněž zavedení další kategorie zbraní či zjednodušení struktury zbrojních oprávnění. Ponechány mají být dvě ze současných pěti skupin zbrojního průkazu a tři skupiny zbrojních licencí ze současných deseti.

Přečtěte celý článek