Co to říkáte za bláboly, chcete se vylhat z toho, že se nenaplnilo vaše strašení, utrhl se Skopeček na Hrnčíře

před 1 měsíc 48

„Bude lépe,“ řekl poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček (ODS) v neděli v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Diskutoval společně s poslancem a ekonomickým expertem SPD Janem Hrnčířem, který vládě Petra Fialy vyčetl, že jsme průmyslovým skanzenem Evropy. Klesající inflace podle Hrnčíře ovšem neznamená, že se zlevňuje. Hosté v pořadu debatovali na téma „Bude konečně lépe? Kdy a pro koho?“

Podle Jana Skopečka je to nejhorší v souvislosti s vysokou inflací za námi. Zdůraznil ovšem, že by nás tato éra měla vést k tomu, že bychom se v hospodářské politice měli chovat zodpovědně, protože jsme si na její růst „zadělali i doma“.

Češi se podle něj mohou upokojit zejména vzhledem ke skutečnosti, že inflace je na cíli České národní banky a letos je predikován ekonomický růst o 1 % HDP a stejně tak poroste i reálná životní úroveň.

Jan Hrnčíř na to namítl, že skutečnost, že klesá inflace, neznamená, že se zlevňuje. Řekl, že domácnosti zchudly a nemají tudíž peníze na utrácení a omezily spotřebu. Lidé nemají peníze, a to je podle něj důvod, proč je inflace tak nízká. Poukázal zároveň na velké množství podnikatelů, kteří ukončili svou činnost. „Jsme jedinou ekonomikou, která se nedokázala vrátit na předcovidovou úroveň, ekonomickou krizi vláda nezvládla,“ vyčetl Skopečkovi s tím, že zatímco jsme dříve bývali nejprůmyslovější zemí Evropy, nyní jsme jejím průmyslovým skanzenem a firmy odchází. „Za co se chvástáte? Nezvládli jste to dobře,“ rozčílil se.

„Chcete se vylhat z toho, že se nenaplnilo vaše strašení, že tu nekrachovali firmy a nedošlo k rozvratu,“ utrhl se na Hrnčíře. Že by skončilo 273 živnostníků, není podle něj pravda. „Často to byly prázdné schránky těch, kdo stejně činnost nevykazovali,“ řekl.

„Bude lépe,“ stál si za svým Skopeček a projeví se to podle něj i na rostoucí spotřebě domácností, která byla v minulých letech v záporných číslech, ale podle letošní predikce má růst. Řekl, že vláda přijala opatření jako valorizace důchodu nebo příspěvek na bydlení a složitými ekonomickými roky a měsíci jsme si podle jeho soudu prošli celkem slušně. „Představa, že by dvoucifernou inflaci šlo zvládnout bez toho, aniž by ekonomika klesla, byla iluzorní,“ uvedl a upozornil na to, že inflace v Česku je za první dva měsíce nižší než v eurozóně nebo zemích Evropské unie.

Podle Hrnčíře ovšem nic nenapovídá tomu, že by byl ekonomický růst v Česku oslnivý, ani že se dostaneme na předcovidovou úroveň. Vyčetl vládě její kroky jako podporu Green dealu, které vedly k drahým cenám energií, nic užitečného podle něj v boji s ekonomickou kruzí neudělala.

Green deal schválil v Evropském parlamentu předseda hnutí ANO Andrej Babiš, namítl Skopeček. Vyčítat vládě, že máme v Česku prumyslový skanzen je podle něj absurdní vzhledem k tomu, co vláda dokázala například v souvislosti s jadernou energetikou.

„Co to říkáte za baboly, že nikdo nic nedělal,“ rozčílil se Skopeček a shrnul kroky, které vlády uskutečnila jako například získávání plynu z jiných zdrojů než z Ruska, nebo že se začalo diverzifikovat. Opozice podle něj navíc sama s žádnými návrhy nepřišla.

Přečtěte celý článek