Slovenští novináři kritizují vládní plány s veřejnoprávními médii. „Fico chce vládnout bez jakékoli kontroly veřejnosti,“ varují

před 1 měsíc 35

Zhruba dvě stovky slovenských novinářů podepsaly prohlášení na podporu nezávislosti veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), který podle nich chce ovládnout vláda premiéra Roberta Fica a změnit ho na vládní propagandistický kanál. Návrh nového zákona o slovenské televizi a rozhlasu, jejž připravilo ministerstvo kultury, čelí kritice na Slovensku i v zahraničí.

„Útok na RTVS je součástí Ficova velkého útoku na všechna svobodná média. Fico a jeho vláda chtějí vládnout bez jakékoli kontroly veřejnosti. I proto odmítají odpovídat na dotazy, i proto útočí na novináře, platí a podporují dezinformátory,“ píše se v prohlášení.

Ve zveřejněném prohlášení chybí podpisy například redaktorů nejčtenějšího listu Nový Čas. Naopak ho podepsala řada novinářů z listů Denník N a Sme, jakož i z portálu Aktuality.sk, kterým Fico stejně jako nejsledovanější televizi Markíza odmítá odpovídat na dotazy a tyto redakce označuje za nepřátelská média.

Prohlášení mimo jiné podepsal také Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníku N. V rozhovoru pro Českou televizi mimo jiné řekl, že se přímo podílel i na jeho textu. „Veřejnoprávní rozhlas a televize jsou i na Slovensku důležitými médii. Navzdory tomu, že nejsou v tak silné pozici, jako je to například v České republice. Politici na Slovensku se totiž dlouhodobě veřejnoprávní média snaží ovládnout,“ upozornil Kostolný.

„Děje se tak od 90. let, kdy je Vladimír Mečiar téměř zničil. Poté se veřejnoprávní Rozhlas i televize Slovenska snažily znovu a znovu najít nějakou sílu a nezávislost. A pokaždé je nějaký premiér jako Robert Fico opět stlačil zpět.“

Podle Kostolného sice není pozice veřejnoprávních médií silná, je ale důležitá. „Jsou to média, jejichž prostřednictvím může stát, i zákonem, o což se teď snaží vláda, výrazným způsobem omezit svobodu a nezávislost. Proto je potřeba se ozvat,“ dodal Kostolný.

Proti navrhovaným změnám ve fungování slovenského veřejnoprávního média se postavila i samotná RTVS a ve vlastním prohlášení také stovky pracovníků a spolupracovníků této stanice. Předlohu nového zákona o RTVS kritizovala rovněž slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a opoziční strany. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, Evropská vysílací unie (EBU) a také některá zahraniční média považují chystaný nový zákon za ohrožení nezávislosti veřejnoprávních médií na Slovensku.

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová při obhajobě chystaných změn například tvrdila, že RTVS cenzuruje názory. Návrh jejího ministerstva počítá mimo jiné s výměnou vedení RTVS, se silnějším vlivem vlády na tuto instituci nebo se zřízením nové rady pro dohled nad jejím programem.

Přečtěte celý článek