ČR uvolní dalších deset milionů korun na humanitární pomoc Gaze

před 1 měsíc 31

foto Ilustrační foto - Padáky se zásobami padají do severní části Pásma Gazy, 20. března 2024.

Praha - Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na humanitární pomoc v Gaze. Na sociální síti X to dnes uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím programu letos v lednu.

"Nemůžeme nečinně přihlížet zhoršující se humanitární situaci v Gaze, kde reálně hrozí hladomor. Proto jsem dnes rozhodl o uvolnění další pomoci v podobě deset milionů korun pro WFP. Navazujeme tím na náš příspěvek z ledna ve výši pět milionů korun," uvedl Lipavský.

Vyčlenění pěti milionů korun pro palestinské civilisty prostřednictvím Světového potravinového programu oznámil na začátku ledna prezident Petr Pavel při své návštěvě Izraele. Uvedl, že česká vláda vyčlenila celkem deset milionů korun na humanitární pomoc, z toho polovinu prostřednictvím WFP, druhá polovina měla být určena pro izraelské zdravotnické organizace.

Před velmi špatnou humanitární situací v Pásmu Gazy varují mezinárodní organizace a agentury OSN. Podle odhadu některých agentur OSN by na severu Pásma Gazy mohl do května vypuknout hladomor. Podle organizací je jediným řešením stávající situace v Pásmu Gazy navýšení objemu pomoci, jež se přepravuje po zemi. Izrael naopak tvrdí, že hlavním problémem není objem pomoci, který se podaří přepravit do Pásma Gazy, ale distribuce na tomto palestinském území, která má podle Izraele vážné problémy.

Přečtěte celý článek