Čtyřdenní pracovní týden je tady. V roce 2024 ho budou mít tito lidé. Patříte mezi ně?

před 2 měsíce 75

Dlouhou dobu se o tom jen opatrným způsobem mluvilo a mnozí poukazovali na to, že něco takového se nikdy nezavede, jelikož je to až příliš velká změna oproti současnému stavu. Řeč není o ničem jiném než čtyřdenním pracovním týdnu, který by měl nahradit současný pětidenní týden, kdy musíme chodit do práce.

Hodně to pomáhá

Pro mnoho lidí už je to ale jednoduše příliš a změna se začíná odehrávat odzdola. “Když jsem se hlásila na pohovory, jasně jsem řekla, že více než čtyři dny v týdnu pracovat nebudu. Někde na mě koukali, jako bych spadla z višně, ale vlastně mě překvapilo, kolik společností to chápalo a chtělo vyjít vstříc. Nakonec jsem jednu vybrala,” říká pětadvacetiletá Anežka, která do pracovního života nastoupila po dokončení vysoké školy. “Zdaleka tam přitom nejsem s tímto režimem sama. Bereme plný plat a pracujeme čtyři dny v týdnu. Podmínkou ale je, abychom svou práci stíhali.

Řada společností, a to i v České republice, provedla interní průzkumy či testy a na jejich základě zjistila, že čtyřdenní pracovní týden není nic proti ničemu. Ba právě naopak, někdy může produktivitě práce paradoxně pomoci. Když mají lidé vyhlídku na to, že musí pracovat pět dní v týdnu, je to pro ně často nepříjemné a mají tendence k prokrastinaci. Pokud ale vidí i velmi slušný odpočinek, do práce se ochotně pustí.

Zaměstnanci mají jasno

V Německu se letos tento režim rozjel již ve velkém a do celostátního testu tohoto pracovního stylu se zapojily desítky firem. První výsledky jsou přitom fantastické a pochvalují si je i samotné společnosti. Prý jsou zaměstnanci více v pohodě a navíc jsou efektivnější. Mají také větší pocit sounáležitosti s firmou, která jim takto vychází vstříc.

V České republice by zprvu mohlo jít o určitý typ benefitu. Přálo by si ho nějakých 70 % Čechů. První firmy přitom již čtyřdenní pracovní týden zavedly. Nejprve na zkoušku, ale drtivá většina z nich u toho již zůstala.

Čtěte také: Už to ruplo. Největší zaměstnavatel v Česku snižuje počet zaměstnanců. Tohle bude bolet, sníží se i prémie

Lze přitom očekávat, že ještě nějakou dobu to bude právě na zaměstnancích, aby tlačili na své zaměstnavatele s tím, že něco takového rozhodně stojí za to zavést. Teoreticky se do toho časem může vložit i stát a zavést vše zákonnou formou. To ale bude zřejmě ještě nějakou dobu trvat, i když je to pravděpodobně nevyhnutelné.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek