‚Čtyřicet procent úrody pryč.‘ V noci opět mrzlo, teploty spadly i pod minus deset stupňů

před 1 týden 30

Noc na úterý byla na většině míst v Česku opět mrazivá. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia. Údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku.

Praha 10:12 23. dubna 2024

Na mnohých stromech teprve raší lístky a otevírají se první květy

Česko v posledních dnech zažilo už několik mrazivých nocí a chladné počasí by mělo podle předpovědi vydržet až do pátku | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Rolava patří mezi nejchladnější místa v Česku už druhým dnem. V noci na pondělí tam bylo kolem minus 12 stupňů.

K tradičně velmi studeným místům se řadí i stanice na Jizerce-rašeliništi v Jizerských horách. V noci na úterý tam teploty spadly až na minus 14,1 stupně Celsia. Přímo v osadě Jizerka naměřili minus 13,3 stupně.

El Niňo přispívá k oteplení, ale mělo by opadnout. Až skončí, budou odchylky menší, říká meteoroložka

Číst článek

Počasí proto s velkými obavami sledují i zemědělci. Třeba farmáři Lubomíru Šantrůčkovi z Havlíčkobrodska zmrzly jahody. 

„Poupata, která byla zavřená, jsou černá. Pokud je poupě zeleno-žluté, tak je to bez problémů a bude z něj krásná jahůdka,“ popsal reportérovi Českého rozhlasu. 

Problémy mají i zahrádkáři, někteří mluví o zmrzlých stromech. A mrazy poškodily taky značnou část vinohradů na Moravě. Například Šimon Jančura z Kudlovic na Uherskohradišťsku přišel o celou úrodu. 

„U nás bylo zhruba jeden a půl dva stupně minus a výhony jsou nenávratně poškozené. Ve spodní části vinice jsou některé hlavy zmrzlé na sto procent. Pokud se podíváme výš do kopce, tak se to zlepšuje, ale řekl bych , že bude úroda ze čtyřiceti padesáti procent nenávratně pryč,“ vypočítává ztráty Zbyněk Vaďura z rodinného vinařství v Polešovicích.

Na Luční boudě v Krkonoších v noci na úterý teplota klesla na minus 13,2 stupně Celsia. Silně mrzlo také v Bílém Potoce na Liberecku, kde rtuť v teploměru klesla na minus 11,6 stupně. Shodně minus 10,3 stupně Celsia meteorologové naměřili na stanicích Bedřichov-Nová louka v Jizerských horách a na Labské boudě v Krkonoších.

Až do pátku

Na kolika stanicích v Česku byl v úterý překonán rekord zatím nelze podle meteorologů s jistotou určit. V Libereckém kraji byla teplotní minima pro 23. duben překonaná podle Pavla Jůzy z ústecké pobočky hydrometeorologického ústavu na šesti z 11 stanic.

Do rekordního měsíčního zápisu ale měla noc na úterý poměrně daleko. Před čtyřmi lety, 1. dubna, klesla v noci na Jizerce teplota pod minus 22 stupňů Celsia.

Česko v posledních dnech zažilo už několik mrazivých nocí a chladné počasí by mělo podle předpovědi vydržet až do pátku.

„V noci na středu bude riziko mrazů přetrvávat na Karlovarsku, na ostatním území zůstanou v důsledku velké oblačnosti teploty většinou nad nulou,“ uvedli v pondělí meteorologové. Na většinu území se mrazy vrátí pravděpodobně v noci na čtvrtek, případně i na pátek.

eba, ČTK

Přečtěte celý článek