Další dvě jména pro finále soutěže Mladý zemědělec: Jurzykowská a Mráz

před 1 měsíc 168

Aneta Jurzykowská z Prahy vyhrála druhé semifinále soutěže Mladý zemědělec, která se konalo ve středu 13. března ve Střední odborné škole veterinární v Hradci Králové.

Zdroj: DENÍKDruhý byl Pavel Mráz z Teplic nad Metují. Oba postoupili do celostátního finále, které bude 12. června v Brně. Prvními postupujícími se o den dřív stali při semifinále v Čáslavi Emily Galusová z Nehvizd a Jakub Nováček z Čáslavi.

Soutěž má podpořit zájem chlapců a děvčat o zemědělské obory. Přihlásilo se do ní 120 základních škol a prvního kola se účastnilo téměř 9 tisíc žáků. Do druhého, semifinálového kola, postoupili vždy tři nejlepší z každé školy.

Soutěž Mladý zemědělec odstartovala v Čáslavi, zvítězil Jakub Nováček

Soutěž Mladý zemědělec odstartovala v Čáslavi, zvítězil Jakub Nováček

Hradecké semifinále mělo dvě části. Teoretické znalosti prokazovali žáci sedmých a osmých tříd nejprve v písemném testu s dvaceti otázkami ze zemědělství.

V praktické části museli k vědomostem přidat i dovednosti, správný odhad a šikovnost. Rozeznávali například krmivo či lebky zvířat, odhadovali váhu králíka nebo pytle se senem, běhali po psí překážkové dráze a házeli gumovou holínkou. Porota je pak obodovala.

„Mockrát děkuju. Je tu skvělá atmosféra, moc se mi tady líbí,“ řekla po vyhlášení výsledků vítězka Aneta Jurzykowská.

V konečném hodnocení získala 71 bodů z devadesáti možných. Souboj o postup do finále byl ale vyrovnaný. Na třetí, nepostupovou příčku měla náskok pouze 1,5 bodu.

František Turek (vpravo), generální ředitel akciové společnosti Cerea, která podporuje soutěž Mladý zemědělec, se těší, jak se mladí poperou se všemi soutěžními úkoly.

Podpora projektu Mladý zemědělec nám dává smysl, říká ředitel společnosti Cerea

K soutěži patřila i prohlídka školy, která vychovává budoucí veterinární techniky a laboranty. Pozornost přitahovaly

zejména odborné učebny jako stáj, včelnice, chirurgický sál, učebna s virtuálním pitevním stolem nebo školní sýrárna.

„Mně se tady hlavně líbila zvířata, nejvíc ovce a králíci,“ přiznal druhý v pořadí Pavel Mráz.

Soutěž školu zviditelní

Škola má také slepice, kozy, jalovici a koně, chová hady, ještěrky nebo papoušky. Soutěž jí navíc pomohla k dalšímu zviditelnění.

„Je potřeba změnit představy o zemědělství a ukázat žákům, co které povolání obnáší. Například veterina je krásná, zajímavá a důležitá práce,“ řekla ředitelka školy Hana Rubáčková.

Školáky přišli během Mladého zemědělce osobně podpořit náměstek hradecké primátorky Adam Záruba a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Praktická část soutěže slibuje žákům pobavení a nezapomenutelné zážitky.

Soutěž Mladý zemědělec roku 2024 jde do dalšího kola

„Vítám pořádání soutěže, která může kluky a holky motivovat k práci v krásném a velmi prospěšném oboru. Naši zemědělci využívají moderní technologie i postupy a mohou nabídnout mladým mnoho způsobů k uplatnění a vlastní realizaci,“ uvedl Červíček.

Soutěžícím slíbil, že je během krajských dnů věnovaných zemědělství, třeba na krajských dožínkách, vezme do zákulisí, aby se setkali s odborníky z oboru a získali nové zkušenosti.

Ve východních Čechách se budou konat ještě další semifinálová kola Mladého zemědělce. Ve středu 3. dubna ve Střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole v Chrudimi, o den později ve Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně a ve čtvrtek 18. dubna v Zemědělské akademii a gymnáziu Hořice.

Průběh soutěže mohou žáci a učitelé, ale i čtenáři Deníku, sledovat na webu www.soutezmladyzemedelec.cz.

Redakce denik.cz informuje o soutěži na regionálních webech a sociálních sítích.

Pořadí semifinále soutěže Mladý zemědělec v Hradci:
1. Aneta Jurzykowská (Základní škola Zeleneč, Praha),
2. Pavel Mráz (Základní škola a Mateřská škola Teplice nad Metují),
3. Veronika Kulhánková (Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná),
4. až 5. Kateřina Tuhovčáková (Základní škola Zeleneč, Praha) a Vendula Vlčková (Základní škola a Mateřská škola Chvalkovice).

Zdroj: DENÍK

Přečtěte celý článek