Další tragédie v Macoše, letos už sedmá smrt. Policie zná i motiv skoku matky s dvěma dětmi

před 1 týden 30

Sedm. Právě tolik lidí už letos ukončilo svůj život skokem nebo pádem do 138 metrů hluboké propasti Macocha. Poslední případ se odehrál v pondělí. Ráno tam našli průvodci tělo 35letého muže ze Zlínska. Jen o pár dnů dříve u Horního můstku ukončil svůj život i dozorce z kuřimské věznice. Těsně před pádem se ještě zastřelil svojí legálně drženou zbraní.

ČTĚTE TAKÉ: Děti nemají umírat, na to neexistuje omluva. Tragédie u Macochy rozzlobila Čechy na sítích

Podle psychologů je Macocha místem unikátním a zvláštním. „V povědomí lidí to je. Lidé vědí, že se tam páchají sebevraždy. Roli hraje i to, že je to jakási jistota a konec konců i to, že je to o samotě, že tam má člověk ‚soukromí‘. Je to něco jiného, než kdyby čin spáchal třeba ze střechy domu,“ popsal pro CNN Prima NEWS psycholog Jiří Brančík.

Asi nejsmutnější případ se na Macoše odehrál loni na začátku letních prázdnin. Zhruba 30letá žena z Olomoucka skočila do propasti i se svými dvěma malými holčičkami. Obrovskou tragédii tehdy u Horního můstku připomínal jen opuštěný kočárek. Snad každý v republice si tehdy kladl tu stejnou otázku: Proč to žena udělala? Proč s sebou vzala i své dvě bezbranné děti?

„Tyto případy bývají poměrně ojedinělé, nevyskytují se tak často. Důvody mohou být různé, někdy je to přítomnost vážného psychického onemocnění, psychóza, kdy jsou přítomné bludy, halucinace. Někdy má žena potřebu pomstít se, bývá to při sporech o dítě nebo když ji opustí partner či manžel a ona má pocit, že ho musí potrestat. To, že zabije jenom sebe, by mu tak vadit nemuselo, ale trpět bude, když s sebou vezme i ty děti,“ dodal Brančík.

Hrály roli rodinné a psychické problémy?

Kriminalisté tehdy na případu pracovali několik měsíců a nyní mají konečně hotovo. „Tragický případ z loňského června kriminalisté prověřovali jako dvojnásobnou vraždu a sebevraždu, po důkladném prověřování byla věc odložena,“ uvedl k případu mluvčí PČR Jihomoravského kraje Pavel Šváb.

Žena po sobě zanechala dopis na rozloučenou, ve kterém své jednání vysvětlovala. Podle informací Krimi zpráv tak policisté znají motiv jejího hrůzného činu. Veřejnost se ho ale pravděpodobně nikdy nedozví. Ve hře nicméně měly být rodinné i psychické problémy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další tragédie u propasti Macocha. Skočil do ní dozorce věznice, před pádem se zastřelil

Přečtěte celý článek