Debata v CIA ukázala vysokou míru důvěry USA vůči Česku, řekl Petr Fiala

před 2 týdny 28

Premiér Petr Fiala navštívil první den své návštěvy ve Spojených státech ústředí CIA. V pondělí kolem deváté hodiny večer našeho času ho přijme prezident Joe Biden. Po návštěvě americké zpravodajské služby v Langley Fiala krátce promluvil k novinářům.

„Bavili jsme se o bezpečnostní situaci ve světě. Musím říct, že to bylo dopoledne strávené velmi užitečně. Spolu se mnou tam byli ředitelé našich klíčových služeb. Úzis, BIS a národní bezpečnostní poradce. Debata ukázala jednak vysokou míru důvěry ze strany Spojených států, ale je také oceněním spolupráce bezpečnostní oblasti a mezi zpravodajskými službami, která tady dlouhodobě probíhá,“ řekl premiér.

„Odpoledne mě čeká návštěva v Bílém domě, setkání s panem prezidentem Bidenem, ta témata toho setkání jsou zřejmá, budeme se bavit o česko-amerických vztazích, které jsou vynikající a i ta návštěva moje tady je toho důkazem, budeme samozřejmě hovořit o situaci ve světě, o mezinárodní situaci, která není jednoduchá, ať už jde o pokračující ruskou agresi na Ukrajině, nebo o napětí na Blízkém východě, které bylo v poslední době zhoršeno jak útokem Hamásu na Izrael, tak nejnovějším útokem Íránu vůči Izraeli,“ konstatoval Fiala.

„Budeme také hovořit o ekonomických vztazích mezi našimi zeměmi, které se v poslední době intenzivněji rozvíjejí. A myslím, že je potřeba jim dát nový impuls. Velmi se na tu návštěvu těším.“

Petr Fiala pak připomenul, jaké dary veze prezidentu Bidenovi. Je to české sklo, umělecky produkt, který vytvořila studentka vysoké školy uměleckoprůmyslové Anna Martínková a je inspirován dílem Santiniho. Vedle toho Bidenovi věnuje osobnější dar, a to je fotografie Václava Havla s Madeleine Albrightovou fotografa Oldřicha Škáchy.

Přečtěte celý článek