Dejte nám ledvinu, ona zase naroste. Chudí vesničané v Nepálu naletěli překupníkům s orgány

před 4 týdny 25

Zoufalá finanční situace dohnala mnohé občany Nepálu, země vklíněné mezi Indií a Čínou, k radikálnímu kroku – prodeji vlastních orgánů. Zvláště kritická je situace v obci Hokse, kde má zkušenosti s prodejem orgánů prakticky každá rodina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když se tělo vaří. Podívejte se, jak lidské orgány reagují na extrémní horka

Občané se zbavují ledviny, aby vydělali peníze na obživu. Teprve po operaci ale mnozí z nich zjišťují, jak moc se jejich život bez důležitého orgánu promění.

„Nedá se spočítat, kolik lidí to udělalo. Všude, v téhle vesnici, v tamté vesnici, tolik lidí prodalo své ledviny,“ potvrdil muž novinářům chmurnou pověst Ledvinového údolí.

Překupníci o zoufalosti Nepálců vědí a do oblasti rádi jezdí. Některým lidem prý dokonce namluvili, že jim ledvina zase naroste. Orgány se často prodávají do sousední Indie, kde je ledvin pro transplantace nedostatek.

Jedním z poškozených je i 31letý muž jménem Suman, který prodal ledvinu Indce, která předstírala, že je jeho sestra. Na nechvalnou pověst Ledvinového údolí loni upozornila i americká PBS.

Ledvinová krize

Tíživá finanční situace Nepálců roztáčí nebezpečnou finanční spirálu, v jejímž středu jsou zase a znovu ledviny. Mnozí Nepálci totiž jezdí pracovat do zahraničí, typicky do zemí Perského zálivu, kde pracují v extrémním horku. To ale vede k situaci, že sami Nepálci, kteří mají tolik zkušeností s prodejem ledvin, transplantaci ledvin potřebují.

„Do Nepálu se vracejí mladí, kdysi zdraví muži, kteří zoufale potřebují transplantaci ledviny. Někteří vědci tvrdí, že je to důsledek vystavení extrémnímu horku a silné dehydratace,“ uvedl web Sky News.

Nepál tak vedle finanční krize bojuje i se zdravotnickou krizí.

Lékaři proto nejen Nepálcům doporučují, aby měli při práci v horku neustále k dispozici dostatek vody. Před katastrofou může dělníky uchránit také kvalitní strava nebo větší počet pracovních přestávek. Ani jednoho se ale pracovníkům z Nepálu nedostává.

VIDEO: Nemocniční pochybení v Česku

Přečtěte celý článek