Děláme ze vzdělávání Velkou pardubickou. Přijímačky netestují znalosti, ale distribuují žáky, tvrdí ekonom

před 4 týdny 48

Blíží se datum, kdy uchazeči o učňovské obory, střední školy a gymnázia usednou do lavic a budou o své vysněné školy soupeřit s vrstevníky. Přijímací řízení má letos modernější háv díky částečné digitalizaci. Nic se ale nemění na roli přípravných kurzů na přijímací zkoušky, které právě v těchto dnech vrcholí. „Je otázka, jak rychle a zda se vůbec podaří proměnit strukturu středních škol,“ říká v pořadu Řečí peněz ekonom Daniel Münich z CERGE-EI.

Řečí peněz Praha 23:16 6. dubna 2024

Přijímací zkoušky (ilustrační foto)

Přijímací zkoušky netestují znalosti, ale distribuují žáky, myslí si ekonom Daniel Münich (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Dekády jsme přehlíželi rostoucí nesoulad mezi tím, jaké středoškolské vzdělání nabízíme a co vyžaduje doba. Některé školy se tak dostaly do obrovského převisu poptávky. V takovém systému musíte začít přerozdělovat – a tím způsobem jsou přijímačky,“ vysvětluje příčiny současné situace Münich.

Proč na přijímací zkoušky nestačí příprava jen ze základní školy? V pořadu Řečí peněz odpovídá ekonom Daniel Münich z CERGE-EI

Přijímací zkoušky tak podle něj netestují znalosti, které se děti ve školách dozvídají, ale jsou jen distribučním mechanismem. „Bohužel to vyvolává na straně rodičů a žáků obrovské tlaky, aby se učili jen na samotné testy. Bez intenzivní přípravy a peněz se ale v testech nedá uspět,“ podotýká.

„Ze vzdělávacího systému bychom neměli dělat Velkou pardubickou. To pak není systém, který povede k široké vzdělanosti lidí pro život, který není jenom o práci,“ upozorňuje Münich a dodává, že vzdělávací systém má daleko větší zásah, než je jen dodávání lidí na pracovní trh.

Budoucnost?

„Je otázka, jak rychle a zda se vůbec podaří proměnit strukturu středních škol. V daném případě je změna na krajích. Zatím byl posun relativně malý, ale uběhl teprve krátký okamžik od loňského průšvihu,“ popisuje ekonom.

Reformace je ale v současné situaci nesnadná. „Strašně špatně se to dělá v situaci, kdy vám v reálných hodnotách klesá rozpočet a kdy máte někoho přesvědčit, že se má restrukturovat nebo něco měnit,“ konstatuje Münich.

Co brání moderním řešením v naší společnosti? Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu v úvodu článku.

Václav Pešička, fos

Přečtěte celý článek