Demokracie je ve světě na ústupu, většina zemí je autokratických, ale některé dokázaly trend otočit, ukázal velký výzkum

před 1 měsíc 59

Autoritářské trendy se dají zastavit u volební urny, připomínají závěry pravidelné zprávy německé Bertelsmann Stiftung, tedy nezávislé nadace, která vypracovává rozsáhlý Index transformace na základě monitorování kondice demokracií zemí téměř po celém světě.

Tentokrát se organizace zaměřila na 137 rozvojových a transformujících se zemí. A experti došli k závěru, že obyvatelé jen 63 z nich žijí v demokracii. Zbylých 74 sledovaných a analyzovaných států je autokratických.

Co to znamená v praxi? Že ve více než třetině zemí světa – kterých je celkem 193 – neexistují svobodné volby a funkční právní stát. Neboli že jejich obyvatelé nežijí v demokracii.

V uplynulých dvou letech se geopolitické rozložení světa značně proměnilo – válka na Ukrajině způsobená imperiálními ambicemi Kremlu, koronavirová pandemie a její následky… Do světového dění se ale promítly i průběhy a výsledky voleb v pětadvaceti zemích, které byly méně regulérní než dříve, a také rostoucí utlačování svobody slova a médií v celkem 39 státech.

„Kvalita demokracie v rozvojových a transformujících se zemích v posledních letech neustále klesá,“ stojí v úvodu letošního Indexu transformace (BTI), který je už desátou publikací nadace tohoto druhu.

Plody mobilizace občanů

Většina sledovaných zemí je indexem BTI klasifikovaná jako autokracie. Naopak země jako Brazílie a Polsko, kde voliči v poslední době odmítli autoritářské tendence, jsou nadací prezentovány jako nadějné příklady obratu k lepšímu.

Zvrátit autoritářské tendence v zemi u volebních uren „vyžaduje mobilizaci občanské společnosti před volbami a návrat právního státu po nich“, řekl expert z Bertelsmann Stiftung Hauke Hartmann. Právě úspěch a vliv mobilizovaných občanů na ochranu občanských a sociálních práv nadace ilustruje na příkladu zmíněného Polska i jihoasijské Šrí Lanky. Úspěch zaznamenaly i Keňa a Zambie. Tyto země podle indexu „zdůrazňují význam, jaký má pro účinný odpor proti autoritářským tendencím spojení aktivizace lidí v ulicích s institucionální kontrolou vládní moci“.

Studenti na promoci v keňském Nairobi. Foto: Oscar Omondi, Unsplash

Bertelsmann Stiftung od roku 2006 sleduje a studuje země světa a kondici jejich demokracií. Tentokrát se index zabývá 137 rozvojovými a transformujícími se státy z celkových 193 zemí světa (plus dvou entit, kterými jsou stát Vatikán a Palestinská území).

Je třeba mít na paměti, že nadace do aktuálně zveřejněné studie nezahrnula data ze zemí západní a jižní Evropy, Spojených států, Kanady, Japonska, Austrálie, Nového Zélandu, Guayany a Surinamu.

Zdroj: BTI Project

Úpadek možnosti politické participace

Nadace připouští, že před téměř dvaceti lety, kdy s analýzami zemí začínala, čelily demokracie po světě „mnohem menšímu tlaku“. Dnes naopak téměř třetina ze sledovaných zemí vykazuje nejnižší úroveň možností politické participace, kterou kdy zaznamenala.

Jen za poslední dva roky

  • volby ve 25 zemích byly méně svobodné a férové,
  • ve 32 zemích si vlády více došláply na práva shromažďování a sdružování
  • a ve 39 zemích představitelé vládní moci zpřísnili „dohled“ nad svobodou slova.

„Tato graduální eroze demokracie může establishmentu autoritářské moci vydláždit cestu,“ stojí dále ve zprávě a následují příklady trendu, kterými jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek