Dění v Gaze je za hranou, říká signatářka výzvy vládě. ‚Mír bude, až se Hamás zničí,‘ oponuje poslanec

před 2 měsíce 71

Izraelskou vládu vyzývá k přerušení bojů v Pásmu Gazy řada zemí včetně Spojených států nebo Čínské lidové republiky. Akutní obavy vzbuzuje operace v oblasti města Rafáh. Podle aktuální výzvy vládě Česko podporuje Izrael bez ohledu na to, jak si v Gaze počíná. Měla by česká vláda více zdůrazňovat potřebu ochrany civilistů? V pořadu Plusu Pro a proti diskutují bývalá vedoucí úřadu v Ramalláhu Dáša van der Horst a poslanec Petr Beitl (ODS).

Pro a proti Tel Aviv 15:31 14. února 2024

Izrael při svých vojenských operacích v Gaze neprojevil „žádné zábrany“, uvádí prohlášení

Izrael při svých vojenských operacích v Gaze neprojevil „žádné zábrany“, uvádí prohlášení | Zdroj: Reuters

„Není korektní, jakým stylem je komunikace vlády ve výzvě ke změně postoje hodnocena,“ vymezuje se poslanec Beitl. Souhlasí ale s tím, že se postoj k Izraeli vyvíjí.

Mělo by se Česko přidat k zemím, které kritizují izraelskou operaci v Rafáhu? Diskutují bývalá vedoucí úřadu v Ramalláhu Dáša van der Horst a poslanec Petr Beitl (ODS)

„Výzvou jsme chtěli trochu změnit narativ a rozšířit obzory toho, co se děje,“ upřesňuje van der Horst, která je její spoluautorkou. Dodává, že záměrem signatářů není debatu polarizovat. Je prý směrována jako „přátelská“ kritika k Izraeli.

Poslanec Beitl ale zdůrazňuje, že takové znění listiny není. „Dokument je psán velmi jednostranně a to je možná důvod, proč s ním mám problém. Jinak jsem schopný jakékoliv míry kritického myšlení,“ poznamenává.

Výzva kritizuje například malou podporu mírových politických řešení. „Viděli jsme to, když bylo unijní hlasování, kde česká vláda bojkotovala přijetí usnesení, které bylo zaměřené proti izraelským osadníkům,“ vyjmenovává van der Horst.

Netanjahu odmítl příměří s Hamásem. Izraelské vítězství v Pásmu Gazy je podle něj na dosah

Číst článek

„Cesta ke skutečnému míru začíná tím, že bude teroristické hnutí Hamás úplně zničeno. To je argument, za kterým stojí česká vláda,“ oponuje poslanec.

Další násilí?

V otevřeném dopise ale také stojí teze, že násilí nemůže být odůvodněním pro ještě větší násilí. „Podle této pseudohumanitní teorie by nemohla být vedena žádná obranná válka, protože pokud vás někdo napadne na vašem území, tak máte právo se bránit. Toto je právo mezinárodní,“ podotýká.

Van der Horst ale upozorňuje, že právo na obranu Izraele nezpochybňuje. „Co se ale děje v Gaze, je dávno za hranou přiměřenosti. Mám na obou dvou stranách velice dobré přátele, se kterými jsem ve spojení více než 20 let,“ vysvětluje.

„Vidím, že to vadí i mým izraelským přátelům, kteří už dlouhodobě protestovali proti současné extremistické izraelské vládě a demonstrují i teď, protože chtějí politická, a nikoliv vojenská řešení. A jsou lidi, kteří se aktivně podíleli na obraně izraelského státu,“ uzavírá bývalá vedoucí úřadu v Ramalláhu.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba. 

Jan Bumba, fos

Přečtěte celý článek