Depozitář budoucího Technického muzea ve V. Mýtě zaplňují historické autobusy.

před 1 týden 30

foto Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea, se stěhují historické autobusy, 19. dubna 2024, Vysoké Mýto.

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Místní Regionální muzeum je sváží z různých míst, kde je mělo uskladněné, protože se jinam nevešly. Některé jely po vlastní ose, další se převážely na podvalníku, protože nemají platnou technickou prohlídku a registrační značky. ČTK to řekl ředitel muzea Jiří Junek.

"Autobusy byly zatím umístěné v různých pronajatých prostorách v Mýtě a okolí. Máme pronajaté haly v okolí v družstvech, ale není to ideální, protože nejsou vytápěné, na podzim tam lezou myši a v zimě létají netopýři," uvedl Junek.

Technické muzeum vzniká v areálu bývalé střední zemědělské školy v ulici kpt. Poplera, první etapa začala vloni. Přestavba haly v zadní části uvolní historickou budovu školy a okolní objekty. V polovině opravené haly bude mít muzeum depozitáře pro autobusy a další značnou techniku. Druhou část využije místní stavební průmyslovka, která má v hlavní budově některé dílny, pro moderní učebny praktické výuky. V létě mají začít stavební práce v historické budově školy, která získá nová okna, veškeré nové sítě, elektroinstalaci a výtahy. V proluce mezi historickou a novodobou budovou vznikne výstavní místnost s prosklenou fasádou k prezentaci sbírek. Novou podobu i podmínky pro ekologicky šetrný provoz získají také přilehlé objekty.

Autobusů muzeum vlastní sedm, kromě nich také další rozměrné exponáty jako hasicí stříkačky, obytné přívěsy nebo přívěsy za autobusy, takzvané Babosedy. "Všechno se do haly nevejde, takže jsme vybrali autobusy, které jsou v dobrém stavu," řekl Junek. Hala bude zatím sloužit jako depozitář, nikoliv expozice, přístupná bude jen během některých akcí. Časem se ale podle Junka do Technického muzea zřejmě propojí. 

Přečtěte celý článek