Detailní pohled na ozbrojený F-16 Viper Block 70/72, který si objednalo také Slovensko

před 1 týden 34

Letouny F-16 jsou na nebi již 50 let, ale stále jsou považovány za velice schopné. Nejnovější verze bude rozhodně brázdit nebe ještě hodně dlouho.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon je ve světě vojenského letectva samostatným pojmem, a produkce 4 500 kusů jeho oblibu podtrhuje. Ačkoliv se poprvé vznesl na oblohu již v roce 1974, vyráběn je dodnes – nutno říci, že nejnovější verze produkovaná společností Lockheed Martin sice může vypadat jako přes 50 lety, ale jde o naprosto jiný letoun. Označován je jako F-16 Block 70/72 nebo Viper, a plně ozbrojený nahání svým soupeřů hrůzu.

Nejnovější F-16 má objednávku i ze Slovenska

Záměr letounu F-16 Block 70/72 byl poprvé odhalen v roce 2012, ale hotový byl až na začátku roku 2023, uvádí Airforce-Technology. Jeho prvním uživatelem se stalo letectvo v Bahrajnu, kam výrobce první z 16 objednaných dodal v březnu 2023. Letouny jsou nebo budou používány také ve Spojených státech amerických, na Slovensku, v Bulharsku a v dalších zemí, případně budou na tuto verzi modernizované starší typy letadel.

Objevily se také snímky letounu F-16 Block 70 s plnou výzbrojí, čímž lze demonstrovat, jak je pro soupeře smrtelný. Twz uvádí, že je na snímcích vidět vyzbrojený dvojicí střel vzduch-vzduch AIM-120 AMRAAM a střelami vzduch-vzduch AIM-9X Sidewinder. Na letadle je také možné najít 2 přesně naváděné 230kg pumy JDAM a dvojici laserem naváděných pum JDAM GBU-54/B (LJDAM). F-16 Block 70/72 má mimochodem i zaměřovací modul AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod a pod každým křídlem ještě přídavnou nádrž.

Happy #FighterFriday! Iconic shape, cutting-edge capability. The 416th FLTS and #AFRC 370th FLTS have been busy testing the @LockheedMartin F-16 Block 70. #AFMC pic.twitter.com/hzuiDuswYH

— Edwards Air Force Base (@EdwardsAFB) April 12, 2024

Letoun má, i když je oproti jiným vojenským letadlům relativně drobný, nosnost až 7,7 tun výzbroje, a k tomu disponuje i kanonem ráže 20 milimetrů. Znám je svou velice dobrou pohyblivostí, jeho maximální rychlost je Mach 2. Nová F-16 Block 70/72 má pak hlavně vylepšený vnitřek, třeba nový kokpit s velikým dotykovým displejem. Disponuje také vylepšeným počítačem misí, moderní avionikou, výkonným radarem typu AESA nebo modulem IRST.

Velmi ničivé a přesné střely vzduch-vzduch

Zbraně viditelné na F-16 Block 70/72 patří k nejmodernější v americké letecké výzbroji. AIM-120 AMRAAM je radarem naváděná střela pro boj se vzdušnými cíli na střední vzdálenost, a její dosah záleží na verzi – verze D může zasáhnout cíle až na 160 km, uvádí Wikipedia. Střela AIM-9X Sidewinder je pak nejnovější typ těchto laserem naváděných střel, uvádí americké letectvo na svých stránkách; používána je k boji se vzdušnými cíli na kratší vzdálenost.

Oba druhy pum zaznamenané na letadle pak zajišťují přesné zasažení pozemního cíle. JDAM je puma s konverzní sadou, která mění gravitační pumu na klouzavou a přesně naváděnou prostřednictvím GPS, uvádí Military. V případě 230kg varianty jde zase o Mark 82 GBU-54/B, což je laserem naváděná přesná puma, uvádí Air&SpaceForces. Pumy může pilot zaměřit za pomoci vyspělého modulu AN/AAQ-33, a to i na dlouhou vzdálenost.

Odhalení letounu F-16 Block 70
Přečtěte celý článek