Děti v Číně umlátily 13letého chlapce, tělo zahrabaly ve skleníku. Teď jim hrozí trest smrti

před 3 týdny 39

Všichni tři podezřelí nejprve svého spolužáka Wanga dlouhodobě šikanovali, než ho minulý měsíc v severočínské provincii Che-pej zabili, informoval Daily Mail. „Ubili ho zaživa a znetvořili k nepoznání," uvedl Wangův otec. „Doufám, že vláda bude čestná, otevřená a spravedlivá. Doufám, že je tvrdě potrestá a že vrazi zaplatí životem,“ dodal.

Drastický skutek, po němž pachatelé zakopali Wangovo tělo v opuštěném skleníku, ukazuje, jak zákon zachází s mladistvými obviněnými ze závažných trestných činů. V roce 2021 snížila Čína ve zvláštních případech věkovou hranici trestní odpovědnosti ze 14 na 12 let. Zmíněné snížení hranice se má týkat převážně vražd provedených mimořádně krutým způsobem. Chlapcům by tedy za vraždu mohl hrozit trest smrti.

Wanga v posledních okamžicích jeho života zachytily bezpečnostní kamery, jak sedí 10. března na skútru obklopen třemi spolužáky. O hodinu později se mu už příbuzní nedokázali dovolat, což odstartovalo pátrání. Následující den policie našla chlapcovo tělo pohřbené pod plachtou v opuštěném skleníku na zeleninu. Policie v prohlášení ze 17. března uvedla, že byl zabit 10. března a že podezřelé zadrželi následující den. Zároveň sdělila, že zločin byl předem promyšlený. Hrob hloubili podezřelí nadvakrát: den před skutkem a poté v den samotné vraždy.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální útoky na děti ve Francii: Dívku měli zbít žáci kvůli víře, zkopali ji do bezvědomí

Provinční prokuratura uvedla, že minulý měsíc obdržela žádost policie o trestní stíhání podezřelých s příjmeními Čang, Li a Ma. „Okolnosti byly závažné a měli by být trestně odpovědní,“ dodal provinční úřad. Rozhodnutí přezkoumal rovněž nejvyšší státní zástupce v zemi, napsal zpravodaj BBC. Podle čínského práva se vražda trestá odnětím svobody nebo trestem smrti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francie se potýká s násilím mezi mladými

Přečtěte celý článek