Dirigent BSOP Martin Šanda chce klasiku přiblížit i posluchačům rocku a popu

před 1 týden 43

foto Ilustrační foto - Závěrečný den hudebního festivalu Brutal Assault v barokní pevnosti Josefov, 12. srpna 2023, Jaroměř, Náchodsko.

Praha - Na koncertech, které propojují popové melodie s orchestrem, těší ředitele Bohemian Symphony Orchestra Prague (BSOP) Martina Šandu především to, že posluchač přichází jako milovník popových a rockových skladeb, ale odchází většinou jako fanoušek symfonického orchestru. BSOP hraje i hudbu k počítačovým hrám a spolupracuje s metalovými kapelami. V minulosti to byli třeba švédští Sabaton, nyní připravuje společné vystoupení s tuzemskými Cult of Fire na festivalu Brutal Assault. BSOP chystá i symfonickou show Rock in Symphony se členy kapely Uriah Heep nebo výroční turné s kapelou Elán. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel BSOP a dirigent Šanda.

"Snažíme se oslovit co nejširší spektrum posluchačů v té trošku 'nenastrojené' formě. I za pomoci světelné chorografie se to pokoušíme udělat pro lidi co nejzáživnější, aby viděli, že nemusí jenom sedět v koncertním sále. Hrajeme na festivalech, doprovázíme různé kapely, chceme se takhle k posluchačům přibližovat co možná nejvíce," uvedl Šanda. "Jde o to, že hudba je pořád stejná. Jsou to stejné akordy, stejné tóniny a noty. Je krásné vidět, co se vyvinulo ze starých skladatelů, ať to byl třeba Bach, Mozart nebo Beethoven, ve spojení s rockem a popem," dodal.

Nejblíže vystoupí symfonický orchestr Bohemian Symphony Orchestra Prague pod vedením Šandy 22. dubna v Praze. Na koncertu v Obecním domě zazní písně interpretů, jako jsou Madonna, Adele, Lady Gaga, Beyoncé, ABBA, Rihanna nebo Imagine Dragons doplněné českými popovými hity. O ty se ve spojení s více než šedesátičlenným symfonickým tělesem postarají zpěvák Michal Penk a kapela Poetika.

Na dalším pražském vystoupení s názvem Rock in Symphony: The Epic Symphonic Show se s BSOP 24. června v hale O2 Universum představí členové britské rockové kapely Uriah Heep zpěvák Bernie Shaw a kytarista Rick Box. Kromě hitů Uriah Heep zazní i skladby kapel, jako jsou Deep Purple, Metallica, Led Zeppelin, Europe, Guns N'Roses nebo Scorpions.

Největší český metalový festival Brutal Assault, který se uskuteční 7. až 10. srpna, pak v pevnosti Josefov v Jaroměři připravil poctu Bedřichu Smetanovi v podání black metalové kapely Cult of Fire s BSOP. Speciální vystoupení bude postavené na nových skladbách, v nichž se Cult of Fire, ať už přímo, či nepřímo, inspirovali dílem Smetany. "Zrovna nedávno jsem dělal aranže Z českých luhů a hájů v metalové verzi," podotkl Šanda.

Skupina Elán ke svým dvěma oznámeným koncertům v Praze přidá 7. února příštího roku třetí vystoupení. V O2 areně na něm slovenskou kapelu doprovodí BSOP v čele s Šandou. "Jejich producent mi poblahopřál, že Bohemian Symphony Orchestra Prague jsou první symfonici, kterým po pětapadesáti letech lídr skupiny Jožo Ráž ustoupil, a po poslechu aranží k písním Kaskadér a Dresy dal projektu zelenou," řekl Šanda.

Bohemian Symphony Orchestra Prague založil Šanda v roce 2002. Orchestr absolvoval několik evropských turné se známými rockovými hudebníky, spolupracoval rovněž se slavným španělským operním pěvcem Josém Carrerasem nebo vokálními skupinami The Tenors, Il Volo a houslistkou Vanessou Mae, zpěvačkou Sarah Brightmanovou či trojnásobným držitelem cen Grammy Michaelem Bublém. Orchestr má za sebou řadu klasických koncertů po celé Evropě, absolvoval také turné po Japonsku a Číně.

Přečtěte celý článek