Diskriminace nemá ve společnosti místo. 💪

před 3 týdny 25
Diskriminace nemá ve společnosti místo. 💪


Vše je o pozitivních příkladech.

Diskriminace a předsudky nejsou něco, s čím se člověk narodí. Často se objevují v důsledku výchovy a prostředí, které nás obklopuje. Romské děti se ve školách často necítí dobře, učitelé na ně mohou být zasedlí, spolužáci vedle nich nechtějí sedět nebo je v tramvaji pokaždé kontroluje revizor. Nesmíme se pak divit, že Romové nedůvěřují státu, když se s takovýmito postoji setkávají dennodenně.
V naší historii jsme bohužel zažili mnoho případů systémové diskriminace, a dokonce i dnes se ukazuje, že Romové a Romky jsou jednou z nejvíce postižených skupin sociálním vyloučením.

Nicméně žijeme v éře, kde by diskriminace neměla mít místo, a každý z nás může hrát svou roli v boji proti ní. Můžeme být otevření novým zkušenostem, naslouchat lidem s odlišným původem a učit se od nich, jako se mohou oni učit od nás. Je důležité projevovat empatii a vzájemný respekt. Jen tak můžeme vytvořit prostředí, které je bezpečné a rovné pro všechny.

Samozřejmě, i stát má svůj podíl na řešení těchto problémů. Piráti podporují definici “anticikanismu” jako souhrnného označení pro antiromské postoje, která by měla pomoci antiromské sentimenty odsoudit.

Změna ale musí začít u každého z nás. Každý jednotlivec může přispět k pozitivní změně. Je tedy na nás všech, abychom společně pracovali na vytvoření inkluzivní společnosti, která respektuje rozmanitost.

Přeji všem krásné sváteční dny! 🙏

(na fotce skvělá kapela Trio Romano která mi zahrála na narozeninách)
Přečtěte celý článek