Dívka trhala borůvky a ztratila se, četníci ji umlátili, vzpomíná vnuk na dědův příběh z tábora v Letech

před 1 týden 43

Památník Romů a Sintů v Letech na Písecku řešili politici od 90. let, otevřel se až teď. Vznikl na místě pracovního tábora, kde zemřelo 326 lidí. Jedním z vězňů byl i Josef Serinek. V roce 1942 ho s ženou a dětmi zatkli protektorátní četníci a deportovali do tábora. Serinek ale po šesti týdnech s dalšími vězni uprchl a do konce války působil v protinacistickém odboji jako Černý partyzán. Jeho příběh pro Radiožurnál připomíná vnuk Zdeněk Serinek.

Rozhovor Praha 10:33 23. dubna 2024

Romské děti vězněné v koncentračním táboře Lety

Romské děti vězněné v koncentračním táboře Lety | Zdroj: Akademie věd České republiky

Pro projekt Paměť národa jste uvedl, že většinu věcí o životě svého dědy jste se dozvěděl až z jeho pamětí, které vyšly v roce 2016. Je to tak?
Ano. Byla to spíše taková poslední kapka, když jsem se dozvěděl skoro maximum o jeho životě a o tom, že byl v tom táboře. Částečně jsem se některé věci dozvěděl náhodně už v roce 2005.

Mnoho potomků přeživších pracovního tábora v Letech se otevření památníku nedožilo. Bude důstojnějším místem než dosud, ale mělo to být podstatně dřív, říká Zdeněk Serinek

Jak jste dědečkovy paměti četl, co za těch šest týdnů v táboře v Letech Josef Serinek zažil?
Popisuje tam toho docela dost, hlavně ten příchod. Jak byli všichni hned českými četníky mláceni, než vstoupili do brány tábora. Jak strašné tam byly podmínky – jak hygienické, tak to, jak každý den dostávali jídlo, nepravidelně a malé dávky. Jak strašně museli dřít v kamenolomu, kde ručně mlátili kámen na stavbu tehdejší plánované dálnice.

A v neposlední řadě tam popisuje jeden případ, kdy byl nejenom on, ale celý tábor svědkem, jak četníci umlátili asi 16letou dívku, která, když byli v lese na dříví, měla hlad, natrhala si pár borůvek a tím pádem zabloudila. Tímto způsobem ji potrestali a umlátili ji k smrti.

Děda tam píše, že za svůj pobyt šesti týdnů takových incidentů zažil sedmnáct.

Romský koncentrační tábor Lety u Písku | Zdroj: Radio Praha

Váš dědeček nakonec utekl, zapojil se do partyzánské činnosti. Roky pak dokázal unikat jak německé armádě, tak protektorátním četníkům. Čím to, že byl v boji tak úspěšný?
Měl zkušenosti z první světové války, byl součástí takzvaných zelených kádrů, když – dá se říci – zběhl. Celý svůj život žil v přírodě. Narodil se v cikánském voze u Boleveckého rybníka v Plzni a celý život kočovali za prací na Žatecku, na Podbořansku, po chmelnicích, po různých zemědělcích, sedlácích, na sezonní zemědělské práce a podobně. Takže měl žití a přežití v přírodě od malička v sobě.

Nový památník v Letech připomíná oběti romského holokaustu. Na místě tábora stál půl století vepřín

Číst článek

Pojďme teď k památníku v Letech, který se v úterý otevírá. Podílel jste se na jeho podobě. Jak jste s tím vším, s výsledkem té podoby a zároveň s tím, že se vůbec otevírá, spokojen?
Ohledně toho, že se otevírá, už je nejvyšší čas. Památník měl být podle mého názoru už otevřený dávno. Bohužel, politická vůle v minulosti byla taková, že trvalo skoro 30 let, než se to podařilo prosadit, než došlo k vykoupení prasečáku a než se postavil současný památník.

Mělo to už být podstatně dřív, protože někteří pozůstalí, spousta potomků přeživších nebo po obětech holokaustu, se toho třeba ani nedožili. A myslím si, že památník bude daleko důstojnějším místem, než to bylo doposud.

Petr Král

Přečtěte celý článek