Dnes jsem ve sněmovně přivítal velvyslance a bývalého předsedu parlamentu Singapuru Tan Soo Khoona. Měl jsem radost, že Singapur...

před 1 týden 40
Dnes jsem ve sněmovně přivítal velvyslance a bývalého předsedu parlamentu Singapuru Tan Soo Khoona. Měl jsem radost, že Singapurci vnímají Česko a Prahu jako krásné a bezpečné místo. 🇸🇬🇨🇿👍

Bavili jsme se hlavně o mezinárodní bezpečnostní situaci, ale zajímaly mě hlavně věci, ve kterých Singapur vyniká: státní fondy, zelené koridory, podnikavost. Ty můžou být inspirací pro další zlepšení v Česku, třeba jak mít zelenější města a nechat více vydělat peníze ve fondech.

Právě státní fondy a zhodnocení peněz v nich jsou téma, kde se můžeme od Singapuru učit a máme to v plánu Republika v pohybu.

Česko dnes dává 20 miliard ročně na podporu soukromého penzijního spoření. Jak ale upozorňuje NERV, jsou tam jen mrzké úroky. Proto chceme pobídky změnit tak, aby se penzijní spoření skutečně vyplácelo. Singapur už řadu let ukazuje, že veřejné zdroje je možné spravovat úspěšně. Jejich fondy budují nájemní bydlení pro obyvatele, ale také investují, a to v Americe, Japonsku, ale i u nás. V Česku investují například do telekomunikační sítě CETIN. A podle pana velvyslance jsou s tím běžní občané moc spokojení!

Děkuju za milé setkání.

Přečtěte celý článek