Rumunský prezident Iohannis oznámil, že se bude ucházet o post šéfa NATO

před 1 měsíc 41

foto Ilustrační foto - Příjezd státníků na neformální summit Evropské unie, 7. října 2022, Pražský hrad, Praha. Na snímku rumunský prezident Klaus Iohannis

Bukurešť - Rumunský prezident Klaus Iohannis oznámil, že se bude ucházet o funkci generálního tajemníka NATO, píše agentura Reuters. Řada členských zemí aliance by si ale na tomto postu přála dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho.

"Myslím, že je třeba, aby NATO změnilo pohled na své poslání. Východní Evropa přináší hodnotný příspěvek pro jednání a rozhodování aliance," řekl Iohannis.

Rumunsko podle něj dokázalo, že je "pilířem stability v regionu" a bezpodmínečně podporuje Ukrajinu v její obraně před ruskou agresí. Dodal, že země vydává na obranu 2,5 procenta HDP, tedy více než požadovaná dvě procenta.

O rumunském prezidentovi se dosud mluvilo jako o jednom z možných kandidátů na funkci generálního tajemníka. V této souvislosti se objevuje i jméno estonské premiérky Kaji Kallasové. Velké členské země, jako jsou Spojené státy, Británie, Francie či Německo ovšem podporují kandidaturu Rutteho. O šéfovi NATO ale členové rozhodují jednomyslně a Maďarsko dalo najevo, že Rutteho na tomto postu nechce.

Nyní v čele 32členné aliance stojí Nor Jens Stoltenberg, který skončí 1. října.

Přečtěte celý článek