Do Česka jdou v dubnu tropy. Meteorologové nechápou, kam se teploty za pár dní vyšplhají

před 1 měsíc 42

Aktuálně zažíváme jednoznačné důkazy o tom, že s klimatem se skutečně něco děje. O Velikonocích jen těsně nepadly absolutní teplotní rekordy, a to jen proto, že se do ovzduší dostal saharský písek, který teploty snížil. Tento faktor už ale v dalších dnech působit nebude, a tak je cesta k novým rekordům v rámci dubna doslova vydlážděna.

Tohle nikdo nečekal

Jak totiž uvedl Český hydrometeorologický ústav, nadcházející víkend bude ještě podstatně teplejší než ten předchozí. “Příliv extrémně teplého vzduchu od jihozápadu by měl vrcholit právě o víkendu, ale zdá se, že velmi teplý vzduch přetrvá v prostoru střední Evropy i na začátku příštího týdne,” uvedli meteorologové.

Ti se přitom nestačí divit, co jejich modely dokázaly naměřit. Rozhodně se nebudeme řídit podle pořekadla “duben, za kamna vlezem”. Naopak, na mnoha místech pravděpodobně nastane čas aktivovat klimatizace, což tu v tento měsíc skutečně ještě nebylo.

O víkendu se mají teploty pohodlně dostat na 25 °C, ovšem na některých místech mohou vystoupat až na 27 °C. A jelikož předpověď není nikdy stoprocentně přesná, nelze vyloučit ani to, že bude pokořena třicítka.

Průměr je úplně jinde

Možná si říkáte, že to přeci nic není. A skutečně, dané teploty je třeba zasadit do kontextu, který je jednoznačně vypovídající. “Tyto teploty jsou o neuvěřitelných 15 až 18 °C nad průměrem (vztaženo k období let 1979 až 2010),” uvedl ČHMI. Ano, průměrně bychom v daném období měli naměřit kolem deseti až patnácti stupňů, ale budeme mít přinejmenším dvojnásobek.

☀️Uplynulé svátky byly nadprůměrně teplé. Nadcházející víkend bude ale ještě teplejší.

👀Už řadu dní panuje v numerických modelech výrazná shoda nad víkendovým výrazným oteplením. Příliv extrémně teplého vzduchu od jihozápadu by měl vrcholit právě o víkendu, ale zdá se, že velmi… pic.twitter.com/u0HQlNxn8F

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) April 2, 2024

Zdá se přitom, že teploty už nijak zásadně neklesnou. Na vyšších úrovních by se měly držet i v průběhu příštího týdne. Každopádně bude zajímavé sledovat, co tento rok ještě z hlediska počasí přinese. Začíná se ukazovat, že v létě by to mohlo být skutečně drsné.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek