Do Česka přichází léto. Teploty vystřelí vzhůru. Předpověď na celý týden

před 2 měsíce 60

Provozovatelé lyžařských areálů definitivně hází pomyslnou flintu do žita. V době, kdy měla být v České republice nejtužší zima, panuje i v horských oblastech nebývalé teplo. Menší vleky už zavřely před pár týdny a ty větší to čeká co nevidět. Vyhlídky na nový sníh, případně na to, že by se udržel, jsou totiž naprosto mizivé. Vlekaři proto s jen lehkou nadsázkou tvrdí, že do Česka přišlo léto.

Přichází výrazné oteplení

A pravdou je, že nadcházející týden jim v tom dává do značné míry za pravdu. Teploty se totiž v některých případech budou blížit až 20 °C. “Na naše území bude po celé období proudit teplý vzduch od jihu,” uvedl k tomuto týdnu Český hydrometeorologický ústav ve své týdenní předpovědi.

V pondělí bude převážně zataženo a mohou se objevit mlhy. Přes den se teploty dostanou na 9 až 13 °C, přičemž ve východní a severovýchodní části České republiky dosáhnou dokonce 15 °C.

V noci a ráno se zejména v Čechách bude místy vytvářet námraza na komunikacích,” varují meteorologové k vývoji v noci na úterý. Teploty totiž poklesnou na 4 až 0 °C, ovšem přes den se pak opět vyšplhají k 6 až 11 °C. Ve Slezsku nicméně naměříme až 17 °C. Bude převážně zataženo s nízkou oblačností.

Teplo už i v noci

Ve středu se připravme na zataženou oblohu a občasný déšť nebo přeháňky. Sníh bude padat až v oblastech nad 1200 metry, což lyžařům a vlekařům nijak zvlášť nepomůže. V noci budou panovat poměrně vysoké teploty 9 až 5 °C, přičemž přes den by to mělo být na většině území překvapivě obdobné, pouze na Moravě a ve Slezsku bude 10 až 15 °C.

#pocasi Dejte pozor na námrazu. Mnoho silničních meteorologických stanic hlavně v Čechách detekuje vhodné podmínky pro tvorbu námrazy na komunikacích a místy se tomu tak i děje, a to opět i v místech, kde nejsou mrznoucí mlhy (ty se nejčastěji objevují v západní polovině Čech).
V… pic.twitter.com/8WOdgAd8QH

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) February 26, 2024

Čtvrtek přinese oblačnou až zataženou oblohu a noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty budou 8 až 13 °C, ale na jihovýchodě dosáhnou až 16 °C.

Pátek bude zatažený a oblačný, a to s deštěm či přeháňkami. Teploty vystoupají místy až k 15 °C, a to za mírného větru. Podobně tomu bude i o víkendu, kdy bychom měli zaznamenat nejvyšší teploty 11 až 16 °C.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek