Do Česka přišla nová televize pro všechny zcela zdarma. Na Novu a Primu už nikdo koukat nebude, tohle mění úplně všechno

před 1 měsíc 71

Běžnému televiznímu vysílání, kterému se říká také lineární, se nepředvídala žádná velká budoucnost poté, co už i tuzemský trh vzaly útokem streamingové platformy, kde si každý může v kterýkoliv moment pustit obsah, na který má náladu. Obzvlášť když se taková služba vejde do 200 Kč měsíčně, což byl donedávna standard a i po určité vlně zdražování jde stále o velmi výhodnou nabídku.

Špičková zábava

Ukázalo se však, že lidé začali být přesyceni obsahem a z jeho záplavy už jim ho nebaví neustále vybírat. Vlastně tak kvitují, že jim obyčejná televize připraví zábavu sama. Stačí pustit televizi a konzumovat právě vysílaný obsah. Skvěle to ostatně funguje i jako kulisa.

A tak vidíme do značné míry opačný trend. Provozovatelé streamingových platforem připravují své programy pro lineární vysílání. Česká republika jde v tomto trendu v čele, jelikož zde je standardní televize stále nesmírně oblíbená. Společnost Warner Bros. Discovery proto oznámila, že zde spustí bezplatný televizní kanál pro všechny. Bude se jmenovat Warner TV. Už získal licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a spuštěn bude 2. dubna 2024.

Od dubna si čeští diváci budou moci vychutnat širokou nabídku obsahu, včetně filmů a seriálů, na Warner TV. Jsme blízko spuštění našeho prvního volně vysílaného kanálu na trhu a všem divákům přineseme do vysílání velkou knihovnu obsahu, od klasických filmů až po populární seriály,” uvedl k tomu ředitel Warner Bros. Discovery v Česku a na Slovensku, pan Václav Paleček.

Opravdu významná událost

Experti v tom vidí velkou výzvu především pro další soukromé stanice, zejména potom pro Primu a Novu, které dosud měly rybníček rozdělen v podstatě pro sebe, jelikož na České televizi se nesmí vysílat reklama a další stanice byly spíše marginální. Teď ovšem začínají čelit významné konkurenci. Vedle Warner TV totiž na českém trhu už nějakou dobu vysílá také podobně zaměřený Paramount Network, kterému se postupně daří získávat diváky.

Warner TV však bude přeci jen ještě úplně jinou ligou. Disponuje totiž pravděpodobně největším archivem seriálů a filmů ze všech. Na svém kanále je tedy může vysílat zcela zdarma a zároveň může konkurentům házet klacky pod nohy při licencování těchto pořadů. Lze si představit, že třeba legendární Přátelé už budou k dispozici pouze tady.

Čtěte také: Česká televize namíchla Čechy. Zvyšuje poplatek a platit ho bude každý, kdo má mobilní telefon

Je třeba říct, že Warner Bros. Discovery už na českém trhu drahnou dobu působí. Ovšem primárně jako provozovatel kabelových kanálů, kterých má hned 18. Jde například o Discovery, Eurosport 1, Eurosport 2, Eurosport 4K, HGTV, TLC, Travel Channel, Investigation Discovery, Cartoon Network, Cartoonito, CNN, Food Network, Animal Planet, HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax a Cinemax 2. Teď však poprvé nabídne televizní zábavu zdarma pro všechny. Není také bez zajímavosti, že po Itálii je Česká republika teprve druhým trhem, kde se tak stane.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek