Do Česka přišla nová televize. Zdarma pro všechny. Nova a Prima to mohou ihned zabalit, na tohle už nestačí

před 2 měsíce 106

Český divák se může těšit na velké změny na obrazovce svého televizního přijímače. Brzy totiž bude moci naladit špičkový světový kanál, který co nevidět začne v České republice vysílat. Bude představovat významnou konkurenci zejména soukromým stanicím, jako je Nova a Prima, ovšem jistě zavaří také České televizi, jelikož mnozí se začnou ptát, proč by za její program měli ještě platit, když zdarma dostávají něco takhle skvělého.

Konečně je to tady

Česko jde v tomto ohledu proti celosvětovému trendu, kde už se naplno projevuje úbytek diváků běžných lineárních a kabelových televizních stanic. Lidé sice u obrazovek tráví stále spoustu času, ovšem už si program připravují podle svého s pomocí nejrůznějších streamovacích platforem, jako je Netflix, Disney nebo HBO Max.

Češi ovšem své televizní kanály milují, a to je také důvod, proč na tuzemský trh vstupují velcí giganti. Nově není řeč o nikom jiném než televizi Warner TV, která patří pod jeden z největších zábavních konglomerátů na světě, a to Warner Bros. Discovery. Tato televize teď dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci, přičemž podle vyjádření jejích představitelů to rozhodně není něco, co by dělali do foroty, ale chtějí skutečně začít brzy vysílat.

Pro diváky je to rozhodně důvod k radosti, jelikož se touto formou dostanou k obrovskému katalogu nejrůznějších pořadů, ať už jde o seriály, filmy, dokumenty nebo reality show. Zřejmě žádná jiná společnost nemá tak bohatý archiv jako právě Warneři. Ti ho dosud prodávali především prostřednictvím kabelového HBO a své streamovací služby. Teď ho ovšem nabídnout všem zdarma, byť pochopitelně doplněný o reklamy.

Na co se můžete těšit?

Těšit se můžete na spoustu známých pořadů, přičemž je otázkou, jak se s tím vypořádají konkurenti a zda Warner bude nadále licencovat své seriály či filmy i Nově nebo Primě, když bude mít možnost si je odvysílat sám. Hraje se tu třeba o slavný seriál Přátelé, ale třeba i o Teorii velkého třesku nebo Hru o trůny.

Domnívám se, že tohle tuzemským trhem televizí opravdu hodně otřese. Nikdo totiž nemá takovou sílu jako Warner a třeba pro Novu nebo Primu to bude obrovská výzva,” říká odborník na televizní tvorbu Radim Krýzl. “Pro diváky to potom může znamenat podpořený zájem o lineární televize, které ještě rozhodně neřekly poslední slovo.

Čtěte také: Česká televize namíchla Čechy. Zvyšuje poplatek a platit ho bude každý, kdo má mobilní telefon

Kdy začne Warner TV vysílat? Datum sice ještě nebylo odhaleno, ale bude to pravděpodobně brzy, a to už proto, že firma tu má vytvořené zázemí a navíc má rozhodně co dávat do svého programu, takže ho nemusí nově vytvářet. Podobně zde už nějakou dobu funguje televizní kanál Paramount Network, který patří zase jiné světové společnosti a který postupně získává na oblibě.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek