Do Česka se ve velkém vrací haléře, koukejte se na to připravit, jinak budete nemile překvapení

před 2 měsíce 68

Možná je to jen další argument pro to, aby byla zrušena hotovost a platilo se již pouze digitálním způsobem. Je to opravdu neuvěřitelné, ale do České republiky se po letech ve velkém vrací haléře. Ne snad ve formě mincí, které byly definitivně zrušeny v roce 2008, ovšem v rámci cenovek, kde se s nimi opět zásadním způsobem operuje.

Co se to tady odehrálo?

Kdo byl z minulosti zvyklí na celé ceny bez haléřů, případně cenovky, které byly zakončeny baťovským způsobem, tedy 0,90 nebo 0,99 Kč, dnes na regálech vidí ceny jako 58,62 Kč nebo 96,34 Kč. Mnozí se pochopitelně ptají, co se to vlastně děje?

V podstatě jde o truc podnik obchodních řetězců, kterým veřejnost i úřady udělaly čáru přes rozpočet poté, co se koncem loňského roku vzbouřily proti dalšímu zdražování. To české obchody oznámily od 1. ledna, a to navzdory tomu, že poklesla sazba daně z přidané hodnoty z 15 % na 12 % u drtivé většiny potravin.

Obchody však stejně chtěly zdražovat, což však vyvolalo již skutečně drtivý odpor. Nakonec to tedy dopadlo tak, že obchodní řetězce ostentativně ponížily ceny přesně o rozdíl v DPH, nebo to alespoň tvrdí. V těchto cenovkách se totiž prakticky nikdo nevyzná a málokdo si pamatuje, kolik dané zboží stálo dříve.

Není to pěkné

Ceny tedy klesly jen minimálně, přičemž experti se obávají toho, že je to celé jen habaďura na veřejnost, která bude po čase z těchto cenovek znechucena. Obchodní řetězce je potom opět upraví do podoby, jak jsme zvyklí, ovšem již cenově navýšené. Tehdy už to ale bude zajímat jen málokoho.

Čtěte také: V Česku náhle skončil oblíbený obchod. Lidé ho milovali, ale je to všechno pryč

Někteří potom poukazují na to, že jde vlastně o klamání zákazníků, jelikož když u něčeho poklesne cena třeba o deset nebo haléřů, po zaokrouhlení na kase to stejně nemá vliv na to, kolik reálně zaplatíte. Dle České obchodní inspekce je však takové jednání v pořádku, jelikož haléře stále účetně existují.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek