Do Česka vstupuje nová banka. Tohle tady chybělo, přinese něco úplně nového

před 2 měsíce 37

Rok 2024 bude po dlouhé době tím, kdy na český trh vstoupí nová banka. A to po letech stagnace tohoto sektoru, která se vyznačovala mimo jiné i tím, že nejrůznější instituce spíše mizely, případně se spojovaly s jinými.

Obrací se trend?

V loňském roce například skončila Hello Bank, a to bez jakékoliv náhrady. O akvizici této banky nikdo neměl ani zájem, a tak si téměř půl milionu klientů muselo hledat nový bankovní dům. Předtím potom skončila Equa Bank, kterou převzala Raiffeisenbank, s čímž nejsou bývalí klienti tohoto menšího ústavu příliš spokojeni, jelikož skončili ve velké bance, u které být nechtěli. Nepříjemnou událostí byl potom také krach Sberbanky, jehož následky se řeší dodnes a mnozí klienti se dosud nedočkali svých prostředků uložených nad rámec garančního fondu pojištění vkladů.

Teď tu ale máme novou banku. Už za pár týdnů rozjede provoz Partners Banka, a to po dlouhých letech příprav, které vůbec nebyly jednoduché. Je třeba říct, že tato banka byla založena doslova na zelené louce, a nejde tedy o pobočku nějakého zahraničního subjektu. Jak už její název napovídá, jde o banku vycházející z finančněporadenské společnosti Partners, která má v tuzemsku skutečně silné zázemí.

Založení banky pro ni tedy bylo dalším logickým krokem. Jak přitom říká zakladatel Petr Borkovec, vše si mohli udělat tak, jak si představovali a mnohé věci, které jsou u českých bank stále standardem, úplně přeskočili.

Jedinečná nabídka

Partners Banka například vůbec nebude mít internetové bankovnictví. Ovládat ji budete moci pouze prostřednictvím mobilního telefonu. “Ověřili jsme si, že nepotřebujeme internetové bankovnictví. Už nyní se prokazuje, jak zásadní a dobré rozhodnutí bylo soustředit se pouze na vývoj ovládání banky v mobilu,” uvedl Borkovec v rozhovoru pro server idnes.cz. Mimo jiné by to mělo zaručit větší bezpečnost, která je dnes velkým tématem, jelikož dochází k vybírání účtů skutečně ve velkém.

Nová banka se chce poněkud netradičně zaměřit na rodiny, kterým nabídne zajímavé tarify pro páry i děti, které potom dostanou i vlastní speciální aplikace. Standardní služby by však měly být zcela zdarma, a to včetně plateb v rámci Evropské unie nebo výběrů z bankomatů v tuzemsku i zahraničí. Samozřejmostí potom má být slušně úročený spořicí účet.

Čtěte také: Česká banka definitivně končí s hotovostí. Bankovky už vám budou k ničemu

Banka se orientuje především na klienty Partners, kterým nabídne jedinečnou službu, kterou jinde nedostanou. Na jednom místě totiž budou mít přehled o veškerých svých produktech, ať už jde o životní pojištění, majetkové pojistky nebo investice, a to i když je budou čerpat od různých institucí.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek