Do Kyjeva při příležitosti výročí ruské invaze dorazila von der Leyenová spolu s trojicí západních premiérů

před 2 měsíce 77

Do Kyjeva dorazili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, italská premiérka Giorgia Meloniová a ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau, aby vyjádřili solidaritu Ukrajině při příležitosti druhého výročí plnohodnotné ruské invaze. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na italskou vládu, podle níž vrcholní politici přes noc cestovali vlakem z Polska. V řadě měst se v sobotu budou konat shromáždění na podporu napadené země. Plány na demonstrace nebo pochody solidarity jsou hlášeny z Berlína, Varšavy, Paříže nebo Bělehradu. Konat se budou také v Česku.

Čtveřici představitelů v ukrajinské metropoli čeká jednání se prezidentem Volodymyrem Zelenským. Společně také uctí památku padlých ukrajinských vojáků.

Dvouleté výročí plnohodnotného ruského vpádu na Ukrajinu přichází v době, kdy se ukrajinským silám už po měsíce nepodařilo dosáhnout významnějšího průlomu na bojišti. Ukrajinská armáda se potýká s ruskou početní i zbrojní převahou, přičemž další významná podpora od USA, jejího nejvýznamnějšího partnera, je kvůli politickým sporům v americkém Kongresu nejistá. Z Ukrajiny přesto v poslední době přicházely zprávy o úspěšném ničení ruských armádních plavidel nebo stíhacích letounů.

Zelenskyj bude v sobotu u příležitosti výročí invaze jednat na dálku s lídry skupiny států G7, jejímiž členy jsou Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo a USA. Zastoupení v ní má také Evropská unie.

Dva roky války připravily o život nebo zmrzačily tisíce ukrajinských civilistů a miliony ukrajinských obyvatel vyhnaly z domovů. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva k závěru loňského roku evidoval nejméně deset tisíc úmrtí civilistů a 18 500 zraněných od začátku války, skutečný počet obětí však bude ještě mnohem vyšší.

Přečtěte celý článek