Do Prahy se opět sjeli protestující zemědělci. Ve městě je zhruba 700 traktorů

před 1 měsíc 41

Na čtvrteční protest zemědělců do ulic v Praze podle odhadu Agrární komory (AK) vyjelo asi 700 traktorů a další techniky. Účastní se kolem 3500 lidí, řekla mluvčí AK Barbora Pánková. Největší účast je podle ní z Plzeňského kraje, Vysočiny a Středočeského kraje. Doplnila, že celkový počet strojů AK odhaduje na 1000, lidí by pak mohlo dorazit až 4000. Zhruba od 07:00 do 11:00 zemědělci plánují jezdit okružní trasou okolo Letenských sadů.

Z krajů dále od Prahy podle Pánkové vyjelo demonstrovat méně strojů, například z Jihomoravského a Zlínského kraje byly převážně vypraveny speciální autobusy s protestujícími, řekla. Z Jihomoravského kraje se podle ní do Prahy autobusy nebo vlastní dopravou sjelo 300 lidí, ze Zlínského 250 lidí. Za Vysočinu se účastní přibližně 600 lidí, za Plzeňský kraj 500 a ze Středočeského kraje do Prahy vyjelo přibližně 300 protestujících, uvedla Pánková.

Zemědělci plánují zhruba od 07:00 do 11:00 jezdit okružní trasou okolo Letenských sadů, a to přes nábřeží Edvarda Beneše, Chotkovy sady a ulicemi Milady Horákové, Veletržní, Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k úřadu vlády. V poledne pak začne demonstrace před sídlem vlády, kde se s účastníky dnešního protestu chce setkat ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Dal najevo, že se zemědělci je připraven dál jednat o jejich požadavcích, ale nebude se rozhodovat pod ultimáty.

Video placeholde

Tisková konference ministra Výborného k protestu farmářů • ČTK/Blesk

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Protestní akci svolali na dnešek představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ho i zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Výborný už dříve řekl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů, těm však podle jejich vyjádření taková pomoc nestačí.

Česko stejně jako další státy Evropy zažívá protesty zemědělců opakovaně. Někteří z nich demonstrovali 19. února před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od této akce distancovaly, místo toho se podílely na evropského protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. Stovky traktorů tehdy zpomalovaly dopravu na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Přečtěte celý článek