Do Prahy se sjeli premiéři visegrádské čtyřky, budou řešit rozpory kvůli Ukrajině

před 2 měsíce 28

Do pražského Lichtenštejnského paláce se v úterý sjeli premiéři Slovenska, Polska a Maďarska na jednání s českým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Mluvit by měli o energetické bezpečnosti, strategické agendě Evropské unie či migraci. Schůzka visegrádské skupiny (V4) se pravděpodobně ponese v napjatém duchu. Kvůli postoji Bratislavy a Budapešti k válce na Ukrajině je podle polského premiéra Donalda Tuska po pražském summitu třeba zhodnotit, zda má visegrádská čtyřka ještě smysl. K dějišti summitu dorazili kvůli názorům slovenského a maďarského premiéra desítky demonstrantů.

Slovenský premiér Robert Fico o víkendu prohlásil, že si Západ nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje. Fico kritizoval Evropskou unii za to, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruského vpádu na Ukrajinu zařadil také nenaplnění údajných slibů, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ.

Fiala svolání premiérského summitu uskupení, kterému Česko předsedá od poloviny minulého roku, dlouho odkládal. Zdůvodňoval to polskými a slovenskými volbami i názorovými nesoulady. Po svolání schůzky na dotaz ČTK Fiala minulý týden odpověděl, že o některých otázkách spolu země V4 mluvit musí, zmínil při tom migraci, zemědělství nebo energetiku.

Ficovy výroky se podle Fialy na úterním jednání projeví. Schůzky ve formátu V4 považuje za důležité pro hledání konsenzu v Evropě, i když z jednání s Ficem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem nemá pro jejich názory „největší radost“. Tusk prohlásil, že „dnešní summit ukáže, zda má V4 ještě smysl, nebo nikoliv“. Ficův projev k druhému výročí války na Ukrajině ho šokoval.

VIDEO: Projev slovenského premiéra Fica, který o víkendu šokoval evropské státníky

Video placeholde

Projev slovenského premiéra Roberta Fica k druhému výročí ruské války na Ukrajině • Twitter.com/Robert Fico

U Lichtenštejnského paláce se sešly desítky lidí na protest proti Orbánovi a Ficovi. Měli s sebou vlajky Česka, Ukrajiny a Evropské unie. Někteří nesli transparenty odkazující na to, že se Fico postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina. Na Orbána a Fica lidé pískali a křičeli „hanba“. Fico směrem k bariéře, za kterou protestující stáli, popošel a ironicky jim pokynul. Na místě jsou strážníci a členové antikonfliktního týmu.

Česko předsedá V4 od poloviny minulého roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky setkání na ministerské úrovni. Fiala se v polovině ledna vyjádřil k případným výsledkům setkání premiérů skepticky. Minulý týden uvedl, že na setkání je pravý čas vzhledem k ustavení polské a slovenské vlády. Důležitá pro něj byla i unijní shoda na víceletém finančním rámci na začátku února.

Fico přijíždí do Prahy na jednání V4 jako vyslanec kremelské propagandy
Přečtěte celý článek