Video: ruský dron dokáže zajmout a odtáhnout i robotické vozidlo, aniž by se mu mohl jakkoliv bránit

před 1 měsíc 32

Ukořistit moderní průzkumný dron může být pro nepřítele velmi dobrá příležitost, jak ho prozkoumat. Poslat pro něj může dokonce i robotické vozidlo.

Nad moderním bojištěm dnes může kroužit opravdu veliké množství průzkumných dronů, a v podstatě tak mohou 24 hodin denně sledovat, co dělá nepřítel. Zničení takového letounu přitom bývá docela problém, protože než se ho podaří nahradit, lze skrytě provést nějakou akci. Ještě lepší ale je, když se dron podaří nejenom zneškodnit, ale i nepoškozený ukořistit, neb to může přinést cenné poznatky o jeho fungování a schopnostech nepřítele.

I robotické vozidlo může zajmout dron

Takový případ zajetí dronu ukazuje video pod článkem. Zajímavá na tom ovšem není skutečnost, že byl dron ukořistěn, ale jakým způsobem k tomu došlo. Na jeho získání se totiž podílelo i robotické vozidlo, takže lze v podstatě akci popsat tak, že se letecký dron podařilo zajmout za pomoci dronu pozemního. Konkrétně se jednalo o ruský bezpilotní letoun Orlan-30 a k jeho zneškodnění posloužily prostředky elektronického boje, vysvětluje Defence-Blog.

Robotické vozidlo Mission Master XT

Zneškodněný dron dopadl do takzvaného území nikoho mezi pozice znepřátelených stran, a jelikož šlo o cennou kořist, pokusili se vojáci o jeho získání. Zóna nikoho je ovšem smrtelná, většinou totiž bývá pod palbou nepřítele, takže poslat do ní živé vojáky by znamenalo jejich smrt. Jejich úlohu proto zastal neznámý typ pozemního dronu, a Defence-Ua uvádí, že shora vše sledoval ještě letecký dron. Ten mohl korigovat pohyby robotického vozidla, které cíl odtáhlo do bezpečí. Jak přesně ho naložilo, však video neukazuje; jenom jeho odtažení.

Orlan-30 má i laserový značkovač

Orlan-30 je vylepšeným a o něco zvětšeným modelem velmi rozšířeného ruského dronu Orlan-10. Roe uvádí, že může být jeho max. vzletová hmotnost až 40 kg, kdežto u Orlan-10 je to jenom 15 kg. Letoun je schopen dosahovat rychlosti až 150 km/h a na obloze vydrží kolem 8 hodin, jeho provozní rádius je pak až 120 km. Kromě kamer a různých dalších detekčních systémů bývá vybaven také laserovým značkovačem používaným k zaměření zbraní.

Získání takového dronu v neporušeném stavu může dát druhé straně celou řadu zajímavých informací. Lze například zjistit, na jakých frekvencích je tento dron řízený a zdokonalit možnosti jeho rušení. Analýza kamer a dalších systémů pak zase napoví, co přesně s ním je schopen nepřítel vidět, a co už nikoliv, čehož lze využít třeba ke zdokonalení maskování. Poučení může přinést i samotná konstrukce, neb lze nějaké prvky v případě potřeby i okopírovat.

Ground Drone of the National Police of Ukraine captures a fallen Russian Orlan-30 UAV https://t.co/4T2o75sWm8 pic.twitter.com/WhZOHGLr5x

— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) February 6, 2024

Zajetí zneškodněného Orlan-30 robotickým vozidlem

Přečtěte celý článek