Domem jim proletěl kus družice. NASA zjišťuje, kde se stala chyba

před 2 týdny 31

Ohromná více než dvoutunová paleta s bateriemi z Mezinárodní vesmírné stanice ISS měla neškodně shořet v atmosféře. Jenomže to se nestalo. Kus kovu totiž proletěl skrz a zasáhl rodinný dům v Naples na Floridě. Vesmírná agentura NASA teď zjišťuje, kde se stala chyba.

V březnu 2021 použili pozemní operátoři Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) robotickou paži, aby uvolnili náklad obsahující zastaralé nikl-metal hydridové baterie poté, co na ni byly dodány a instalovány nové lithium-iontové baterie v rámci energetických vylepšení orbitální stanice, informovala americká vesmírná agentura NASA.

Jak popsala, celková hmotnost odpadového materiálu uvolněného z vesmírné stanice činila více než 2,5 tuny a očekávalo se, že 8. března vstoupí do atmosféry, kde beze zbytku shoří. „Jenže část materiálu přežila návrat a dopadla na dům ve městě Naples na Floridě,“ popsala agentura.

„Něco prorazilo dům a udělalo velkou díru v podlaze a ve stropě,“ řekl majitel domu Alejandro Otero s tím, že cítí ohromnou vděčnost, protože se naštěstí nikomu nestalo. Otero nebyl doma, když došlo k dopadu kovového projektilu. Co se v jeho domě stalo, proto ví jen z vyprávění svých nejbližších.

„Byl to ohromný zvuk. Málem to trefilo mého syna. Byl o dvě místnosti vedle a všechno to slyšel,“ vysvětlil pro mediální společnost WINK News spolupracující se CNN. Nepochyboval o tom, že objekt přiletěl z vesmíru. „Třásl jsem se a vůbec jsem tomu nevěřil. Jaká je pravděpodobnost, že něco takového dopadne na můj dům a způsobí takové škody?“ prohlásil.

NASA úlomek vyzvedla a analyzovala v Kennedyho vesmírném centru na Floridě. Ukázalo se, že se jedná o sloupek, který se používá k upevnění baterií na nákladní paletu. Předmět je vytvořen z kovové superslitiny na bázi niklu a chrómu, jménem Inconel, která se využívá k extrémních prostředích. Váží 0,7 kilogramu a jeho rozměry činí zhruba 10 x 4 centimetry.

Vesmírnou agenturu, která stejným způsobem likviduje odpad naprosto rutinně a bez nežádoucích následků, nyní čeká detailní vyšetřování toho, jak se mohlo stát, že úlomek přežil průchod atmosférou, aby bylo možné podobným incidentům v maximální možné míře předcházet.

Přečtěte celý článek