Dominik Feri opět před soudem. Projednává se jeho odvolání

před 1 týden 31

O budoucnosti bývalého poslance Dominika Feriho se v pondělí dopoledne rozhoduje v budově Městského soudu v Praze. Ten má totiž zhodnotit odvolání bývalého politika proti prvoinstančnímu rozsudku, podle kterého by měl Feri strávit tři roky ve vězení za znásilnění dvou dívek a jeden pokus o znásilnění.

Obvodní soud pro Prahu 3 v listopadu loňského roku vynesl rozsudek v případu bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obžalovaný ze dvou znásilnění a pokusu o něj. Soud ho shledal vinným a udělil mu trest tři roky vězení, přičemž by měl zároveň uhradit poškozeným nemajetkovou újmu ve výši 300 tisíc, 150 tisíc a 60 tisíc korun. Trest by si měl odpykat ve věznici s ostrahou. Feri se proti rozsudku, který je nepravomocný, ihned odvolal k pražskému městskému soudu.

Dominik Feri v pondělí dorazil na Městský soud v Praze, který má rozhodnout o odvolání jeho rozsudku. Zda soudní senát v čele s Liborem Vávrou rozhodne ještě dnes během jednoho nařízeného líčení, zatím není jasné.

Na úvod jednání byla celá kauza shrnuta včetně skutků, ze kterých byl obžalovaný Feri uznán prvoinstančním soudem vinným.

Počet míst v jednací síni je opět omezený, a tak se veřejnosti vydávaly vstupenky. Frontu na ně stáli lidé už dvě hodiny před zahájením jednání. Místnost je z velké části zaplněná novináři.

Soudní stání začala loni v únoru, pokračovala v dubnu a poté v říjnu. Státní zástupkyně viní Feriho ze tří skutků, dva se podle ní staly v březnu a v listopadu roku 2016 v jeho bytě na Praze 3. Obě dívky Feri podle obžaloby přes jejich nesouhlas líbal a osahával a následně s nimi prováděl sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době 17 let, státní zástupkyně tvrdí, že jí Feri ve chvíli, kdy chtěla odejít, podal nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Ženu se podle vyšetřovatelů pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít, obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Feri po zveřejnění článku serverem Deník N a portálem A2larm rezignoval na svůj poslanecký mandát a zrušil účast v parlamentních volbách, ve kterých měl kandidovat za koalici SPOLU ze čtvrtého místa pražské kandidátky. Strana TOP 09 jej také vyzvala, aby přerušil své členství, než se kauza prošetří. Dlouhodobě svou vinu odmítá.

Přečtěte celý článek