Kopání do vězňů, pošlapávání i vydírání. Soud potrestal dozorce z Valdic, dostali podmínku

před 1 měsíc 45

Osm příslušníků vězeňské služby z Valdic mělo užívat hrubé násilí na vězně při prohlídkách cel nebo ho tolerovat, ač o něm věděli. Napadení mělo podle obžaloby podobu šlapání na vězně, jejich zaklekávání a opakovaného kopání do těla. „Domlátili mě, nakopli mi nějaký brániční nerv, z čehož mám nekontrolovatelné pohyby. Nezaměstnají mě kvůli tomu. Venku jsem tři roky, takže dělám jen brigádně,“ popsal pro CNN Prima NEWS bývalý vězeň Jan Šrůtek.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka na večírku v Chomutově skončila smrtí muže. Obžalovaný vyvázl s podmínkou

„V prvním případě dva příslušníci napadali jednoho poškozeného a ostatní příslušníci tomu jednání přihlíželi,“ popsal pro CNN Prima NEWS státní zástupce Lukáš Vodička. Druhý případ byl téměř totožný. Nebýt oznámení dopisem od vězně, který byl převezen do jiného zařízení, možná by zůstal utajen.

„Asi jim švihlo v hlavě, nebo nevím. Udělali si tam takové gestapo a bavili se tím, chodili a mlátili, třískali lidi, prostě perfektní. Nesmějí si to dovolit ani slovně, ale dovolili,“ popsal chování dozorců Šrůtek.

Všichni obžalovaní celou dobu vinu popírali. „K žádnému napadení tam nedošlo, k žádnému nátlaku, žádnému vydírání, to v žádném případě. Prohlídka probíhala standardně v rámci zákona, v rámci předpisů,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden z dozorců.

Soud jim za pravdu nedal. I přesto, že dvěma hlavním aktérům hrozilo za vyhrožování a zneužití pravomoci úřední osoby až deset let vězení, dostali pouze podmínku. Rozsudek je nepravomocný. Zbývající šestice se prý činu neúčastnila a jejich chování se má projednat v kárném řízení. Někteří z dozorců už ale u vězeňské služby ani nepracují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nutná sebeobrana. Soud rozhodl v případu násilné smrti Roma po rvačce u Brněnské přehrady

Přečtěte celý článek