Dovoz ukrajinských potravin bude dál bez cel, ale s omezením. Europoslanci podpořili místní farmáře

před 1 týden 36

Europoslanci v úterý schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do Unie bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky.

Aktualizováno Štrasburk 13:01 23. 4. 2024(Aktualizováno: 13:23 23. 4. 2024)

obilí, ilustrační foto

Ukrajina bude moci i nadále dovážet do Evropské unie zemědělské produkty bez cel a kvót, ale jen do určité míry (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, Evropská unie na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování. Členové Evropského parlamentu souhlasili s prodloužením pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty o další rok, tedy do 5. června 2025.

‚Pro zájmy zemědělců v EU.‘ Český europoslanec se ještě snaží změnit pravidla pro dovoz z Ukrajiny

Číst článek

Je to součást unijní podpory Kyjeva v době pokračující ruské agrese, která trvá již více než dva roky.

Pokud by však došlo k významnému narušení trhu EU nebo trhů jedné či více zemí Evropské unie v důsledku ukrajinského dovozu, například pšenice, nařízení zajišťuje, že komise může rychle zasáhnout a uložit „veškerá možná“ opatření, která považuje za nezbytná.

V rámci posílených ochranných opatření na ochranu zemědělců v EU může Komise spustit záchrannou brzdu pro zvláště citlivé zemědělské produkty, konkrétně drůbež, vejce, cukr, oves, kroupy, kukuřici a med.

Pokud dovoz těchto produktů překročí průměrný objem dovozu zaznamenaný v druhé polovině roku 2021 a v celém roce 2022 a 2023, mohou být cla opět zavedena.

❗️Evropský parlament schválil prodloužení bezcelního dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Tomu předcházely týdny sporů o přesné znění pravidel. Nakonec budou platit záchranné brzdy na dovoz cukru či drůbeže, nikoli ale na obilí. @Radiozurnal1 @iROZHLAScz pic.twitter.com/8zM5NhlEFe

— Zdenka Trachtová (@ZdenTra) April 23, 2024

Právo na opravu

Evropský parlament dal v úterý rovněž zelenou takzvanému právu spotřebitele na opravu. Směrnice vyjasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží i po uplynutí zákonné záruční lhůty za přiměřenou cenu a v přiměřeném čase.

‚Obchody někdy počítají s naší racionální apatií.‘ Jak správně reklamovat zboží, radí právník z dTestu

Číst článek

Zároveň má motivovat spotřebitele k tomu, aby si zakoupené předměty nechávali opravit, prodloužili tak jejich životnost a podpořili udržitelnější spotřebu. Cílem je rovněž snížení nákladů na nové nákupy.

Výrobci budou mít povinnost informovat spotřebitele o jejich právech na opravu a poskytovat opravy u spotřebičů, jako jsou například pračky, sušičky, myčky, chytré telefony či osobní počítače. Pokud bude zboží opraveno v rámci záruky, ta se poté o další rok prodlouží.

Po uplynutí této lhůty budou výrobci stále povinni opravovat běžné domácí spotřebiče, u nichž bude oprava stále „technicky proveditelná“ v souladu s unijními předpisy. Spotřebitelé budou mít nárok na zapůjčení náhradních zařízení po dobu opravy.

Spotřebitelé budou mít k dispozici online platformu, kde najdou informace o závadách, cenách, službách i době oprav.

ČTK

Přečtěte celý článek