Drony mířící na Izrael byly sestřelovány i stíhačkami z Jordánska, uvádí média

před 2 týdny 30

foto Lidé oslavují íránský vzdušný útok na Izrael, 14. dubna 2024, Teherán.

Tel Aviv/Ammán - Stíhačky jordánských ozbrojených sil zlikvidovaly řadu dronů, kterými v noci na dnešek zaútočil Írán na cíle v Izraeli. Agentuře Reuters to řekly dva regionální bezpečnostní zdroje. Další zdroje místních i západních médií zmiňují, že na sestřelech dronů se podílely také Spojené státy a Británie.

Americké stíhačky zlikvidovaly velký počet dronů nad jižní Sýrií v blízkosti jordánské hranice, uvedla agentura Reuters s odkazem na své zdroje. Podobnou informaci přinesla také agentura AP.

Informace o americkém zapojení do obrany Izraele přišly jen krátce poté, co íránská mise při OSN na sociálních sítích uvedla, že USA se "musí držet stranou" konfliktu mezi Teheránem a "darebným izraelským režimem".

V Jordánsku samotném zasáhly tamní vzdušné síly proti "tuctům dronů", které mířily směrem k Jeruzalému, kde už zní sirény a pracuje protivzdušná obrana. Další drony byly sestřeleny v blízkosti irácko-syrské hranice, uvedl Reuters.

O něco dříve íránská polooficiální agentura Fars uvedla, že Teherán bedlivě sleduje postoj Jordánska, které by se mohlo stát "dalším cílem v případě jakéhokoliv (proizraelského) kroku".

Írán v sobotu večer zahájil proti Izraeli rozsáhlý dronový a raketový útok, který je podle Teheránu odvetou za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli.

Britské ministerstvo obrany v nočním prohlášení pro média napsalo, že královské letectvo přesunulo do oblasti dodatečné stíhačky a tankovací letadla v rámci existující operace proti teroristické organizaci Islámský stát v Iráku a Sýrii. "Britská stíhací letadla navíc podle potřeby zasáhnou proti vzdušným útokům v dosahu našich existujících misí," poznamenalo britské ministerstvo.

Přečtěte celý článek