Drony zní jako spousta čmeláků a vy spíte jako na trní, popisuje íránský útok Češka žijící v Izraeli

před 2 týdny 34

Češka Nicol Cohen pracuje v Izraeli jako průvodkyně. V noci na neděli usínala ve sportovním oblečení. Před ulehnutím zkontrolovala, že má připravené boty, baterku a další věci, kdyby se něco stalo. Média před možným útokem varovala už několik dní za sebou, ale tentokrát Írán opravdu zaútočil. „Drony a bezpilotní letouny zní, jako spousta čmeláků,“ říká.

Tel Aviv 11:09 14. dubna 2024

Íránské drony a reakce izraelské protivzdušné obrany nad Jeruzalémem.

Íránské drony a reakce izraelské protivzdušné obrany nad Jeruzalémem. | Foto: Ronen Zvulun | Zdroj: Reuters

Lidé v Izraeli už několik dní ve zprávách slýchali o tom, se nějaký útok chystá. „Lidé jako já jsme si šli zkontrolovat naše domácí kryty, doplnili zásoby a prověřili, že je vše připravené,“ popisuje Nicol Cohen.

ONLINE: Zlikvidováno s ‚určitou podporou‘. Izrael zničil většinu z 300 dronů a raket vyslaných z Íránu

Číst článek

V médiích už minulý týden podle ní zněly výzvy, aby lidé nevykupovali potraviny, nevybírali větší množství hotovosti z bankomatů. „Někdy už ale byly ty bankomaty prázdné,“ uvedla k reálné situaci. 

V sobotu kolem osmé hodiny večer začali chodit zprávy, že se ruší příměstské tábory a další aktivity pro děti. V Izraeli totiž v pondělí začínají pesachové prázdniny. Lidé byli vyzváni, aby sledovali tiskové centrum armády, kde budou dostávat instrukce, jak se chovat.

„Byl to takový klasický dril, že pokud zazní siréna, běžte do krytu, počkejte deset minut a pokud se během té doby nic nestane, můžete vyjít,“ říká.

Nicol Cohen bydlí v rodinném domě s krytem, tak se nemusela nikam přemístit. „Sledovali jsem zprávy, potom jsme se připravovali k spánku. Ta rutina už je ale jiná. Místo pyžama jsem si na sebe vzala sportovní oblečení, k posteli tenisky, vedle byla baterka, kdyby vypnuli proud. Spíte jako na trní. Přestože byla zavřená okna, tak byly několik hodiny slyšet drony a bezpilotní letadla. To je jako by nad vámi byla spousta čmeláku. Až ráno jsem se probudila a bylo ticho.“ popisuje vlastní útok. 

Na západě země, kde žije, nakonec k žádným škodám nedošlo. „Ve finále to nebylo nic nového od 7. října Je to takový stav, který tu máme,“ hodnotí celou situaci.

cen, jik

Přečtěte celý článek